Prema dr. Kruppu umor je osjećaj fizičke zamorenosti i nedostatak energije, različit od tuge ili slabosti. Svatko osjeća umor na svoj vlastiti način.

Važno je znati razne načine na koje se umor manifestira. Umor se može manifestirati kao: općeniti sistemski fizički umor, umor koji se manifestira kao zamorenosti cijelog tijela, specifični lokalizirani umor, koji se očituje na pojedinom dijelu tijela, kao što je slabost mišića. Kognitivni/mentalni umor koji otežava koncentraciju ili obavljanje drugih aktivnosti koje zahtijevaju razmišljanje.

Prema najnovijim istraživanjima 15% osoba  koji posjećuju liječnike žale se na izniman umor

POTEŠKOĆE IZAZVANE KRONIČNIM UMOROM

Poteškoće izazvane umorom mogu se manifestirati kao:

Fizičke poteškoće

  • Osobe se žale da su toliko umorne da najmanji  fizički rad izaziva umor

Kognitivne poteškoće

  • spominju se vrlo često kod osoba sa sindromom kroničnog umora
  • osobe se žale na poteškoće sa  pamćenjem i koncentracijom
  • poteškoće pri praćenju razgovora, naročito ukoliko ih netko prekida

Emocionalna reakcija

  • prisustvo ogorčenosti i ljutnje
  • raspon raspoloženja oscilira  na razini  dobrih i loših dana

Utjecaj na život

  • smanjenje kruga prijatelja
  • osobe imaju vrlo malo raspoložive energije za zabavu i druženje
  • Umor rezultira općenitim smanjenjem aktivnosti, koja može dovesti do frustracije i “lošeg” raspoloženja; djelomično zbog osjećaja neprikladnosti a djelomice zbog “odustajanja” od određenih aktivnosti

PREDBLAGDANSKE OBAVEZE – UMOR ILI ODMOR?

Dužnosti koje biste trebali obaviti gomilaju se pa postajete rastreseni zbog onoga što niste uspjeli završiti. Predblagdanska kupovina, uređenje doma, priprema kolača…. samo su  neke od nezaobilaznih aktivnosti koje se povezuju sa blagdanima.  

Stres pojačava sveukupni umor, kada je riječ o raspolaganju energijom odmor ima ulogu depozita. Odmor ima obnavljajući efekt  mišiće, odmor sprječava presušivanje energije. Isto je s energijom; ukoliko iskoristite sve zalihe energije, dulje će Vam trebati da ponovno stanete na noge. Stoga  kontinuirano obnavljajte  energiju odmaranjem.

Raspolaganje energijom

Ponekad je teško odlučiti na koje aktivnosti biste trebali trošiti energiju.Za to je potrebno planiranje. Morate odlučiti na što ćete trošiti svoju energiju.

Primjer: “Trebaju li djeca doista traperice neke određene marke ili će im biti dobre i one iz second hand shopa?” “Hoćemo li  za blagdane potrošiti novac i vrijeme kako bi imali  obilje na stolu ili ću  radije ispeći jedan kolač i pripremiti klasičan objed kojeg svi vole?“

Raspolaganje energijom slično je raspolaganju novcem. Analizirajte  prioritete, odabir i odluke o aktivnostima  ovisi izričito o Vama . Neka Vaš cilj  neka bude potrošnja  energije na ono što je je  trenutačno najvažnije.

Čuvanje i raspolaganje energijom moguće je samo kroz valjani raspored aktivnosti.

Ukoliko znate koliko Vam je energije na raspolaganju, znat ćete i koliko možete potrošiti.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo