Upala srčanog mišića

Srce

Upala srčanog mišića ili miokarditis je posljedica upalnih reakcija u samim srčanim stanicama (miocitima) kao posljedica infekcije (zaraze) virusima, rjeđe bakterijama i gljivicama, ali i drugim nezaraznim uzrocima u širem smislu (neki lijekovi, autoimune reakcije, otrov zmija, zračenje, alkohol).

SrceKao posljedica upale nastaje oštećenje i u težem stupnju zaraze, propadanje miocita. Time se narušava funkcija srčanog mišića kao pumpe. Osim stanica srčanog mišića, može biti zahvaćeno i vezivno tkivo između samih stanica, male krvne žile pa čak i osrčje.

Ovisno o području i površini zahvaćenog srčanog mišića, brzini razvoja upalne reakcije, sklonosti uzročnika prema srčanim stanicama (miocitima), prethodnom stanju srca i otpornosti organizma, bolest se može razvijati u vrlo širokom rasponu tegoba. One mogu posve izostati (tzv. "asimptomatska" upala bez ikakvih tegoba), mogu biti tek blage i posve nespecifične ili brzonapredujuće s razvojem teške srčane slabosti i smrću u najtežim oblicima, unatoč svim suvremenim oblicima liječenja. No, upravo su blaži oblici bolesti naročito značajni jer se često ne prepoznaju, pa stoga niti liječe.

Tegobe koje se u početku navode najčešće upućuju na preboljelu prehladu, odnosno "virozu"- umor, gubitak apetita, curenje iz nosa, još često zvane i "gripa" (bez obzira na vrstu virusa kao uzroka). Ne pridaje im se značaj pa čak i kada se nakon 7 do10 dana od početka bolesti počinje javljati slabost, malaksalost, nepodnošenje tjelesnog napora ili nedostatak zraka. Pojava aritmija ili povišene temperature, a poglavito prsna bol konačno dovode pacijenta liječniku. I tada znakovi bolesti ne moraju biti izraženi, no prisutnost ubrzanog rada srca, trajne ili povremene aritmije, niže vrijednosti krvnog tlaka i specifičan nalaz pri slušanju srca tijekom pregleda, konačno pobuđuju sumnju na upalu srčanog mišića. Ona se liječi u bolnici radi mogućih značajnih i brojnih komplikacija, od kojih su najvažnije razvoj srčane slabosti, nastanak teških i po život opasnih aritmija i ugrušaka u srčanim šupljinama i na srčanim zaliscima s mogućnošću tromboemboličkih incidenata.

SrceU početnom stadiju bolesti (akutnoj fazi) je mirovanje u krevetu osnovna i jedina mjera koja sprječava pogoršanje bolesti, naravno uz brojne druge diferentne lijekove. Dokazano je da tjelesno opterećenje pojačava upalu i njen nepovoljan tijek. Upravo je ograničenje svih aktivnosti, koje povećavaju rad srca kao pumpe, nužno i traje sve dok se veličina i funkcija srca posvema ne normaliziraju. Izbjegavanje sportskih aktivnosti se preporučuje tijekom oporavka (rekonvalescencije) u trajanju prosječno šest mjeseci nakon samog miokarditisa.

Sve ovo ukazuje na izuzetnu važnost poštede od fizičkih aktivnosti tijekom nevažnih, običnih virusnih infekcija kojima ne pridajemo značaj. Umor, nedostatak zraka ili tek nepodnošenje fizičkog napora mogu biti jedini znak upale srčanog mišića. U jednostavnim, nekompliciranim i blagim infekcijama, mirovanje kroz nekoliko dana može biti posve dostatno. Zato i kažemo da "svaku gripu treba odležati". No, tegobe koje traju dulje od nekoliko dana, naročito ako postaju sve izraženije uz pojavu temperature, bolova u mišićima, nedostatak zraka, gušenja i pojavu aritmije i prsnih bolova, svakako zahtijevaju neizostavni odlazak liječniku. Neliječeni i zanemareni oblici miokarditisa, kao i oni najteži i brzonapredujući, unatoč intenzivnom liječenju u bolnici, u svega nekoliko mjeseci mogu dovesti do zatajenja srca i potpunog gubitka srčane funkcije. Tada kao jedina mogućnost liječenja ostaje transplantacija srca.

 Prati nas na Viber Public Chatu!