S rođenjem smo dobili mnoge darove i mogućnosti. Pitanje je koliko smo ih svjesni i koristimo li puni potencijal toga što nam je na raspolaganju.

Naslov ovog teksta je zapravo podnaslov knjige “Kako umom liječiti tijelo”, a govori o tome kako možemo trenirati mozak.

“Kada biste neprekidno stezali svoju desnu šaku tijekom dana, mapa mozga za vašu desnu šaku proširila bi se, jer bi se u mozgu stvorile mnoge nove neutralne veze. No kada biste prestali s time i počeli stezati lijevu šaku, mapa za desnu šaku smanjila bi se jer više ne biste upotrebljavali desnu šaku, a umjesto nje narasla bi mapa za lijevu šaku.

jKao što je istakao Norman Doidge, mozak je poput mišića. Što ga više upotrebljavate, to je deblji. Ako ga prestanete koristiti, on atrofira i smanjuje se. Svaki puta kad promijenite način razmišljanja, mnoge veze koje korespondiraju na stari način gube se, a veze koje korespondiraju na novi način razmišljanja počinju jačati.

Recimo da se uvijek jadate. Time ste izgradili mape u mozgu koje procesuiraju negativne misli i emocije. No nakon što pročitate ovu knjigu, odlučite da ćete drugačije gledati na stvari. Shvaćate da vaše misli utječu na vaše tijelo. Odlučite razmišljati pozitivno i prakticirati zahvalnost. Sad vam se stvaraju nove mape koje procesuiraju vaš novi način razmišljanja. Mape utemeljene na jadanju počinju se smanjivati. U zapanjujuće kratkom vremenskom razdoblju (mnoga istraživanja pokazala su da je riječ o periodu od 21 dan) vaša nova pozitivna mapa zahvalnosti veća je od one zasnovane na jadanju. Na neurološkoj razini, pozitivno razmišljanje i zahvalnost postaju navika. Ti novi načini sad su vam već urezani u mozak i zaista postajete nova osoba.“

Ako ste pročitali ovaj tekst znači da ste sada svjesni tih procesa. Ako vam taj tekst nije dovoljno uvjerljiv izaberite mnoga druga istraživanja koja dokazuju isto. Ako budete uvjereni da to funkcionira i ne počnete ništa mijenjati po tom pitanju kako biste poboljšali kvalitetu života, onda vam zaista ta informacija ničemu ne služi. Eventualno da ispadnete “jako pametni” pred nekim drugim kada ju prepričate.

Bitno je da počnemo praktično djelovati i eksperimentirati sa sobom i životom. To je zapravo igra zbog koje smo ovdje. Igra se zove; “Upoznaj zakonitosti života”. Što više zakonitosti poznajemo igra postaje zanimljivija i laganija.

Želim vam zabavnu igru!

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo