Da bi upoznali sebe morate najprije obratiti pozornost na vlastite stavove. Nad njima morate steći kontrolu.

Porijeklo većine problema često leži u našim nesvjesnim reakcijama na rano učenje. Postoji tehnika koja se zove “ritual puberteta” ili “kidanje spona koje vezuju”. To je snažna tehnika kojom se oslobađamo roditelja i njihovog ranog programiranja. Tim se postupkom ne oslobađamo samo nezdrave ovisnosti, već često i negativnog utjecaja svojih roditelja u djetinjstvu, koji je još uvijek stvaran na dubokoj nesvjesnoj razini i priječi nam da spoznamo sami sebe.

Prve naše vezanosti stvaraju se s roditeljima jer su oni kanali kojima smo stekli svoje rođenje. U prvim godinama života uspostavljamo snažne veze s roditeljima. Tada se javlja “običaj” koji se zove vezanje.

U starim razvijenim civilizacijama nekoć su se u pubertetu, kada mladi ulaze u svijet odraslih, rane veze s roditeljima prekidale kako bi se mladi mogli razvijati u neovisne pojedince. Na žalost, u našem društvu zanemareni su mnogi stari običaji. Zašto je to potrebno?

Kada se nakon puberteta ne prekinu uvjetovane veze sa roditeljima, često se stvara nezdrav odnos u kojem dijete, bez obzira na dob, biva pretjerano ovisno o jednom ili oba roditelja, te je tako nesposobno izraziti svoju pravu osobnost ili se pak žestoko pobuni i odvaja od roditelja u međusobnom optuživanju. Posljedice takva stanja stvaranje je negativnih spona.

Ovo je istina, ma kako vama izgledala čudno ili nestvarno. Većina na ovu konstataciju reagira ljutnjom kako više nemaju nikakvih veza sa svojim roditeljima, da su se odavno “odvojili”.

Odvajanje ne znači vlastitu slobodu. Govorimo o sponama na nesvjesnoj razini, i to se zove programiranje.

Nas su naši roditelji u djetinjstvu programirali. Nemoguće je da roditelji budu savršeni svojoj djeci, pa se čak i od onih najboljih moramo odvojiti želimo li biti samostalni odrasli ljudi. Kidanje veza s roditeljima ne znači fizičko odvajanje (da ne bi bilo zabune), već proces vlastita osamostaljivanja kroz kidanje suptilnih veza s kojima su roditelji utjecali na naš razvoj i našu svjesnost.

Vježba “kidanja veza” zove se osmica, jer izgleda kao broj osam. Koristi se kako bi se osoba što snažnije smjestila u svoj osobni prostor. Dvoje ljudi blisko povezani, redovito projiciraju dio sebe jedan na drugoga tako da niti jedan od njih nije zaseban pojedinac.

Proces koji se zadnjih godina dešava u svijetu zove se proces individualizacije što znači proces osvješćivanja. Netko to naziva duhovnost. Duhovnost je put u samoga sebe i pronalaženje “Boga u sebi”.

Religioznost je nasuprot tome grupna pripadnost skupnim obredima i štovanje zajedničkog Boga. Da bi upoznali sebe i svoju individualnost, potrebno nam je vodstvo. Otuda u današnje vrijeme hiperprodukcija različitih gurua, duhovnih vođa, “iscjelitelja”,učitelja…

Na tome putu mnogi se izgube ili još više izgube svoju individualnost jer slijede nekoga drugoga, a ne sebe i svoja vlastita uvjerenja. Čim slijedite nekoga, ma kako se taj zvao, gubite sebe.

Ja sam pobornik pripadnosti religiji u kojoj ste rođeni (i poštovanju svih njezinih zakonitosti), jer se u našem životu ništa ne dešava slučajno, stoga nismo slučajno rođeni u ovoj kulturi i tradiciji i iz nje moramo izgraditi sebe. Na sva ostala pitanja koja nam nedostaju, a koja često tražimo izvan samih sebe (kod različitih “učitelja”) odgovor potražimo u sebi. U nama se nalazi svo znanje svijeta, stoga se naučite postavljati sebi pitanja.

Vježba za vizualizaciju osmice:

Prije no što prekinete veze između sebe i svojih roditelja, vježbu trebate izvoditi dva tjedna za svakoga roditelja. Zatvorite oči i udobno se smjestite. Zamislite da na podu crtate krug promjera vaših ispruženih ruku i prstiju. Vizualizirajte krug kao cijev zlatne svjetlosti. Ne žurite se i ne naprežite da biste ga vidjeli, dopustite da vam se sam pojavi. Kada budete sigurni da ste VI u središtu kruga zlatne svjetlosti, tada zamislite sličan krug koji dodiruje VAŠ, ali se s njim ne preklapa. Sada pogledajte koji će se roditelj pojaviti u krugu nasuprot vašem.

Pripazite da oboje stanete u samo središte kruga (svatko u svome krugu). Kada budete jasno vidjeli oba kruga (broj osam nacrtan na zemlji), zamislite blijedoplavo neonsko svjetlo kako teče u zlatnoj cijevi oko oba kruga. Svjetlost teče od sredine prema gore u smjeru kazaljke na satu, a oko doljnjega kruga (vašega) u suprotnom (crtajući osmice).

Zamislite kako svjetlost radi krugove nekoliko minuta dok traje vaša pozornost.

Tu vježbu trebate izvoditi sve dok ne bude tekla glatko, a time će se poruka da želite postati samostalni utiskivati u vaš podsvjesni um i um vaših roditelja. Naš podsvjesni um razumije slike i simbole lakše nego riječi. Najbolje je vježbati ujutro nakon buđenja i neposredno prije spavanja. Kada je slika jako ucrtana, dovoljno je vježbati dvije minute ujutro i navečer.

Ovo je opći opis vježbi koje i kasnije koriste kod mnogih životnih situacija i o njima ćemo govoriti kasnije. Ukoliko imate bilo kakvo pitanje vezano za ovu vježbu ili za program “kidanja veza”, slobodno mi se javite na dolje navedene adrese.

Sljedeći put: o snovima.

 

Ako imate potrebu za psihološkim razgovorom, želite svoj psihološki profil,
psihoterapiju ili neku drugu uslugu Centra Victus, slobodno se javite na e-mail
kalaposv@gmail.com ili nazovite 
na broj mobitela 091/ 333 9999.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo