dr. Dinko Kaliterna

U zadnje vrijeme sve češće vidim brojne žene koje su se upropastile s estetskokorektivnim zahvatima. Neke su upropastile samo izgled, neke zdravlje, a nažalost neke i oboje.

Zbog čega je to tako? Moramo znati da svaki tretman ili zahvat nosi izvjesne rizike. Doktor je dobar onoliko koliko može pomoći klijentu kada nastupe komplikacije. Nije dovoljno samo dobro znati uraditi tretman ili operaciju nego znati kako reagirati i riješiti komplikacije. Nažalost, malo se o tome govori i svi od toga bježe. Ono što me smeta je upotreba trajnih sredstava (punjači, silikoni) na mjestima gdje se ne bi smjeli koristiti. Silikoni ili neki punjači koji su se koristili ne tako davno danas se više ne smiju koristiti jer nastaju sve sigurniji i bolji materijali. Mnogi trajni punjači koji su se koristili prije, danas se više ne koriste.

botoxTakvi punjači i silikoni su ugrađeni i čine tempiranu bombu jer ne znamo hoće li izazvati komplikacije. Kod većeg dijela ljudi srećom ne dođe do komplikacija. Komplikacije se pojavljuju ponajviše upravo kod žena kojima su ugrađeni stari punjači, tj. silikoni unazad 10-ak godina. Stari silikoni ne bi ostali samo na mjestu ugradnje, nego putuju po cijelom tijelu. Stariji trajni punjači često izazivaju jake upalne reakcije. Što su silikoni ili punjači stariji, to su češće komplikacije. Današnji silikoni su gotovo izrazito 100% sigurni za ugradnju u grudi te ih slobodno ugradite. Ali današnje silikone ne bih stavio u usta i lice jer ne postoje druge vrste punjača koji su sigurni. Razlog zašto su silikoni za grudi sigurni je napredak tehnologije i znanosti.

Savjetujem da ne tražite trajna rješenja za lice i usne jer tehnika stalno napreduje. Novi materijali sve su bolji, sigurniji i trajniji. Današnji silikoni su milost Božja. Kad vam dosade samo ih izvadite. Ista stvar nije moguća sa starim silikonima ili trajnim punjačima. Za povećanja i korekciju usana najsigurnije je stavljati hijaluronsku kiselinu, vlastito masno tkivo ili krv. To su najsigurniji materijali koji ujedno daju najbolje rezultate. No, oni se moraju održavati svake 1 do 3 godine. Nekim ljudima to ne odgovara te traže trajno rješenje problema s jednim tretmanom. No, moraju prihvatiti rizik od komplikacija jer trajni punjači imaju znatno veći rizik razvoja komplikacija koje su nekad teške te trajne. Danas se sve više produljuje vijek prirodnih materijala. Recimo, masno tkivo može trajati doživotno, hijaluronski punjači sada umjesto 4 do 9 mjeseci traju 16 do 20 mjeseci. Isto tako, morate paziti što stavljate u lice i koju vrstu materijala na koji dio lica. Zapravo je zadaća doktora da vas upozna s tim.

Najvažnije je znati da kratkotrajni materijali imaju prolazne i kratkotrajne posljedice. Zapravo, ti kratkotrajni materijali više nisu kratkotrajni jer traju i do 20 mjeseci. Istina, ima i drugih materijala koji traju jako dugo te daju dobre rezultate. Dugotrajnim punjačima nažalost i posljedice dugo traju. Stoga prije zahvata razmislite što u sebe ugrađujete i prihvaćate li rizik trajnih punjača. Radije ponovite tretman radi vašeg zdravlja kako se kasnije zbog toga ne bi kajali.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo