Usamljenost - problem modernog čovjeka veći od pretilosti i bolesti - Ordinacija.hr

Shutterstock

Niste jedina osoba koja se žali na usamljenost. Često se događa da smo okruženi članovima obitelji, prijateljima, kolegama s posla uz koje se osjećamo usamljeno.

Ponekad je dobro biti usamljen, ali pod uvjetom da to nije pravilo svakodnevnice.

Američki liječnik, dr. Vivek Murthy je izjavio da za njega nisu najveći zdravstveni problemi rak, pušenje i pretilost, mišljenja je da je daleko veći problem modernog čovjeka usamljenost. Najnovije studije ukazuju da usamljenost povećava za 28% rizik od smrtnosti.

Pravila koja morate savladati da bi pobijedili u utakmici života!

U jednom od razgovora moja prijateljica je izjavila: Za mene je usamljenost stanje kada mogu biti s hrpom ljudi, ali se osjećam izgubljeno u vlastitoj glavi. Tada sam prepuna negativnih misli, te misli mi daju osjećaj izoliranosti i usamljenosti.

Uzroci epidemije i usamljenosti

Promjene suvremenog društva smatraju se glavnim uzrokom usamljenost. Društvena tehnologija uvelike je doprinijela epidemiji usamljenosti, sve više vremena trošimo na razgovore preko društvenih mreža i modernih tehnoloških pomagala ne trudeći se isto realizirati kroz stvarne fizičke kontakte. Međuljudski odnosi iz dana u dan sve su površniji što doprinosi udaljavanju i međusobnoj izolaciji.

Usamljenost odnosno socijalna izolacija je bol koja je za većinu stvarna senzacija kao što je fizička bol. Brojna istraživanja potvrđuju da u stanju usamljenosti i socijalne izolacije dolazi do aktiviranja istih dijelova mozga kao i u stanju fizičke boli.

U kojim situacijama teško izbjegavamo stres, zabrinutost i tjeskobu?

Svi mi u nekom trenutku osjetimo stanje usamljenosti koje je ponekad uvjetovano samoćom uslijed nekih životnih gubitaka.

Istraživanja ukazuju na važnost iskustva usamljenosti koje može imati pozitivne učinke ako nas motivira da se ponovo spojimo s drugima kako bi sklopili nova prijateljstva i smanjili “socijalnu bol” koju osjećamo u nekom trenutku.

Osobe koje kroz dugo vremensko razdoblje osjećaju stanje usamljenosti mogu imati više zdravstvenih poteškoća od pojedinaca koji prakticiraju loše zdravstvene stilove ponašanja.

Kako zaustaviti zlostavljanje na radnom mjestu

Metode pomoći

Osamljenost se prije svega odnosi na kvalitetu, a ne na količinu odnosa koje imamo. Osoba može imati puno prijatelja, ali njezine potrebe za društvenim kontaktima kod većine nisu ispunjene.

Socijalno zadovoljstvo ne proizlazi iz velikog broja prijatelja, ono se temelji na kvaliteti ljudskih interakcija, stoga je ključ u riješavanja epidemije usamljenosti usredotočenost na kvalitetu odnosa.

Poneki su skloni izjavi: Nemam nikoga, usamljena sam.

Ako niste zadovoljni kvalitetom odnosa ponekad se upitajte što ste poduzeli kako bi sačuvali ono što imate. I poboljšali kvalitetu onoga što ne zadovoljava vaša očekivanja i trenutačne potrebe. U današnje vrijeme bogatstvo je imati osobe na koje se možete osloniti. Ne budite sebični, dopustite da se i oni oslone na vas. Ako se i nadalje osjećate usamljeno iako niste sami, odvažite se i krenite u potragu za nekim novim zajedništvom.

Niste zadovoljni vlastitim izgledom? Razmislite još jednom…

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo