Usporiti starenje - Ordinacija.hr

Što je zapravo starenje? Jedna od definicija jest sljedeća: starenje je proces promijene psihosomatskog sustava od početka do kraja života.

I sami znamo, da se ponekad začudimo kada vedra osoba puna energije otkrije koliko uistinu ima godina. Mi bi joj dali 45, a ona ima zapravo 57 godina. Isto tako se znamo neugodno iznenaditi kada vidimo mladu osobu koja izgleda i ponaša se puno starije nego što jest.

Što utječe na takve razlike?

kNaravno, postoje neke predispozicije i karakteristike koje smo sa sobom donijeli u život, a onda sve životne okolnosti i iskustva kroz koja prolazimo i na kraju naša unutarnja moć (kao najsnažniji faktor) koja može transformirati naša iskustva, i ono što smo naslijedili, u pozitivno ili negativno iskustvo.

Postoji kronološka dob kao mjera godina koje smo proživjeli na ovoj Planeti. Međutim postoji i biološka dob, koja je puno točnija mjera “starosti“, a koja se odnosi na vitalnost cijelog našeg organizma, stanja psihe, zdravlja i svega onoga što u konačnici uistinu osobu čini starijom ili mlađom.

“U kvantnom svijetu, promjena je neizbježna – starenje nije. Starenje nije ništa drugo nego skup pogrešnih preobražaja, procesa koji su trebali ostati stabilni, uravnoteženi i samo-obnavljajući, ali su skrenuli s pravoga smjera. Ovo skretanje pojavljuje se kao fizička promjena, ali ono što se zaista dogodilo je da vaša svjesnost – bilo u vašem duhu ili vašim stanicama, nije važno – skrenula prva. Postajući svjesni kako se to skretanje dogodilo, možete vratiti biokemiju svog tijela na pravi put. Nema biokemije izvan svjesnosti; svaka stanica u vašem tijelu potpuno je svjesna toga kako mislite i što osjećate o sebi. Jednom kad prihvatite ovu činjenicu, otpada cijeli privid da ste žrtva nesvjesnog tijela koje propada slučajno” – dr. Deepak Chopra – “Tijelo i duh, rijeka vječnosti“

Što nas održava mladima?

Naravno, sve pravilne životne navike. Sve ono što daje našem tijelu energiju i obnavlja ga, a ne opterećuje. Međutim to nije jedino i dovoljno. Ono što daje unutarnju moć jest tok života kroz nas kao biće. Sve dok smo izloženi novim podražajima, sve dok učimo, dok postoje stvari koje su nam izazov naš sustav ostaje mlad. Jer je stalno izazvan nečim novim i mora se aktivirati na novi način. Na taj način se pomlađujemo u pravom smislu riječi – u duhu i tijelu.

kNajbrže propadanje izaziva kolotečina života. Kada počnemo ponavljati stalno iste stvari i vrtimo se u krugu te naša životna energija opada sve do te granice gdje možemo pasti u tešku depresiju i doslovce se fizički oboljeti. Tada ne rastemo u duhu i svaki dan postaje kopija onog prošlog dana. To je istinsko umiranje. Sve ostalo samo je proces života i promjene od rođenja do smrti.

Zapitajte se koliko ste živi? Postoji li barem neki detalj koji ste uveli u svoj život, a da je potpuno nov? Istražujete li? Divite li se životu? Razmišljate li kako biste mogli neke stvari napraviti drugačije? I djelujete li onda?

Život je konstantna promjena, sve ostalo je smrt. Smrt u terminima kako je mi koristimo nije kraj života. Smrt je samo kraj jednog oblika kroz koji se život manifestira. No prava smrt je kada trunemo stalno na istom mjestu.

Jedino mi možemo odlučiti koliko istinski želimo živjeti i koliko mladi želimo ostati, pa makar se kroz neko vrijeme pojavi i koja borica na licu. Mladost je unutarnja radost i nije nužno povezana s datumom rođenja.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo