Utjecaj stresa na rad štitne žlijezde

Stres, posao

Kako bi organi i tkiva u ljudskom tijelu funkcionirali, trebaju raditi osnovne podjedinice "stanice". Za rad stanica potrebno je stvoriti energiju koja se dobiva sagorijevanjem glukoze uz pomoć kisika. Povišenjem koncentracije hormona štitnjače ubrzava se sagorijevanje glukoze čime se stvara više energije.

Ljudsko tijelo metabolički i hormonalno funkcionira poput našeg prahistorijskog čovjeka "lovca“. U ranim jutarnjim satima dok još spavamo povećava se lučenje hormona nadbubrežne žlijezde "kortizola"  (hormona stresa) koji podiže arterijski tlak i pojačano mobilizira naše gorivo "glukozu" iz skladišta (jetra i masno tkivo) te time pojačava opskrbu svake stanice glukozom i kisikom, te time uz povećanje koncentracije hormona štitnjače u krvi ubrzava se metabolizam odnosno sagorijevanje glukoze u svakoj stanici što uzrokuje povišenje energetske razine stanice. To omogućuje da se ujutro razbudimo, te tada kada smo se odmorili i naspavali ujedno se nalazimo se na višoj energetskoj razini, u stresu idemo odraditi "lov" odnosno posao. Zbog povišene energetske razine odnosno stresa može se odlično obaviti posao. Stres koji traje kraće vremena je koristan i svrsishodan. Današnji moderni čovjek zbog užurbanog stila života, smjenskog rada, cjelodnevnog radnog vremena mora biti 10-12 sati na visokoj energetskoj razini tj. u stresu što znači da štitna i nadbubrežna žlijezda pojačano rade.

To produženo stanje stresa nazivamo "stresno izgaranje".

Zbog pojačanog rada štitna žlijezda je pod pritiskom blago povišenog hormona hipofize TSH-a što dovodi do promjena žljezdanog tkiva u vidu povećanja, oštećenja, stvaranja čvorova, kronične upale, ožiljnjih promjena, tumora i sl.

Povećanje žljezdanog tkiva uzrokuje pojačano lučenje hormona  "hipertireozu"  što dovodi do ubrzanja staničnog rada "hipermetabolizma" i time do nekontroliranog trošenja energije. Smanjenje volumena žljezdanog tkiva zbog destrukcije kroničnih i ožiljnjih promjena uzrokuje oslabljeno lučenje hormona "hipotireozu" što dovodi do usporenja staničnog rada  "hipometabolizma". Zbog manjka hormona stanice su na nižoj energetskoj razini što uzrokuje usporenje svih staničnih procesa u ljudskom tijelu što se može odraziti na rad nekih tkiva i organa.

 Prati nas na Viber Public Chatu!