Foto: Shutterstock

Je li baš svaka formulacija i kombinacija aktivnih supstancija i učinkovita ili se samo radi o zvučnom marketinškom imenu, ovisi o karakteristikama vitamina i drugih komponenti, njihovoj stabilnosti, interakciji i sinergističkom djelovanju, izvorima i brojnim drugim karakteristikama.

Vitamini su efikasni i vrlo česti stanovnici kozmetičkih formulacija koje su inkorporirane u kreme, losione, serume, eliksire, ali i dodatke prehrani koje svakako ne smijemo zanemariti kao dio kozmetičke njege.

Vitamini kontroliraju metaboličke procese, imaju zaštitnu ulogu te su važan dio imunološkog sustava. Najčešće se koriste derivati vitamina, kao npr. esteri kiselina, jer su stabilniji, a esteri topljivi u mastima se mogu lakše absorbirati u kožu ukoliko su dio kozmetičkih preparata. Izvori vitamina i njihovih derivata mogu biti sintetizirani ili mogu biti ekstrahirani iz prirodnih izvora.

Premda, u novije vrijeme, sve više pažnje pridajemo vraćanju ka prirodnim izvorima, koža će biti zadovoljna onom supstancijom koja će odigrati ulogu za koju je namijenjena, bez obzira na izvor.

Vitamini koji njeguju kožu

U njezi kože najčešće će se naći vitamini A, B, C, E i F, a koji od njih će biti najefikasniji ovisi o stanju kože te problemima koje želimo riješiti poput hiperpigmentacija, staračkih ili sunčevih pjega, bora, upalnim promjenama, oštećenja od sunca.

Vitamin A – Retinol – ubrzava tzv. izmjenu i putovanje stanica od baze prema površini, vidljivo ublažava i smanjuje hiperpigmentacije, stimulira produkciju kolagena i potpomaže hidrataciju. Osjetljiv je na atmosferski kisik, a ne aplicira se tijekom dana i u kombinaciji sa suncem zbog fotosenzitivnosti. U koži se pretvara se u retinoičku kiselinu koja je aktivna forma vitamina. Stručni dermatološki krugovi svakako ovo moćno sredstvo smatraju super zvijezdom u njezi i liječenju brojnih stanja kože, prvenstveno tretinoin i isotretinoin. Retinol u nižim, ali i visim, medicinskim koncentracijama je nezaobilazna anti-ageing njega, a često u kombinaciji sa vitaminima E i C. Pravilnim i dugotrajnim korištenjem ovog moćnog vitamina koža postaje ujednačena, sjajna i poboljšane teksture.

Vidljivo smanjuje postojeće znakove starenja, ali i sprječava nastajanje novih oštećenja, a kao nepogrešivi saveznik se koristi u liječenju prištića, hiperkeratoza i ožiljaka.

U visokim koncentracijama izaziva iritaciju, ali ne treba se bojati, jer je to dio njegovog djelovanja. Potreban je oprez te postupno povećavanje koncentracije, jer će se s vremenom broj receptora za vitamin A povećati, a s tim i podnošljivost terapije. Smatra se esencijalnom aktivnom supstancijom, jer zadovoljava baš sve kriterije da bi dobila zvjezdani status, a činjenica je i da postoji najveći broj znanstvenih dokaza o njegovom djelovanju.

Vitamin B1 – Thiamin, koristi se kao hidroklorid – sol u kozmetićkim preparatima i u kombinaciji sa drugim vitaminima B skupine. Vitamin B2 – riboflavin je žuto obojena supstancija u kozmetičkim preparatima kao E 101. Vitamin B3 – Niacinamid je efikasan u izbjeljivanju zbog svoje inhibicije transporta melanosoma od melanocita do keratinocita. Uvijek se koristi u kombinaciji sa drugim inhibitorima, a poznato je njegovo djelovanje u liječenju upalnih promjena te obnavljanju kože. Vitamin B5 se u kozmetičkim preparatima najviše koristi kao provitamin D – Panthenol u svrhu hidratacije, protuupalnog djelovanja, obnavljanja kože, smanjivanja svrbeža, ali i u preparatima za kosu.

Vitamin C – Askorbinska kiselina, poznati je antioksidans i moćno sredstvo u borbi protiv DNK oštećenja izazvanih vanjskim utjecajima deaktivirajući slobodne radikale. Poznati je keratolitik, jer slobodna, koncentrirana askorbinska kiselina niskog pH ima analogno djelovanje kao AHA kiseline, pa je učinkovito sredstvo protiv hiperpigmentacija Dokazano poboljšava tonus i nepravilnosti stimulirajući neokolagenezu. S obzirom da je slobodna askorbinska kiselina nestabilna i ne penetrira kroz kožu, koriste se derivati s liposomskim nosačima (ascorbyl phosphate u formi soli magnezija, topiv u vodi i s liposomskim nosačima; ascorbyl palmitate i stearat). Esteri su stabilni i vrlo učinkoviti i u koncentraciji od 0,1%.

Vitamin E – Tocopherol – važan antioksidans koji primarno absorbira energiju iz UV svjetla te djeluje fotoprotektivno spriječavajući oštećenja kože izazvana slobodnim radikalima. Osim toga djeluje protuupalno, epitelizirajuće, hidratizirajuće, a nisu isključene ni druge uloge. Još uvijek su prisutne brojne nepoznanice u samom mehanizmu djelovanja premda se smatra močnim sredstvom u spriječavanju prijevremenih znakova starenja. U kozmetičkim preparatima se može naći kao ester tocopherol acetat, palmitat, linoleat, nicotinat, svaki sa svojim specificnim djelovanjem i u kombinaciji sa drugim aktivnim supstancijama.

Vitamin F – Linoleična kiselina, esencijalna masna kiselina topiva u mastima i sastavni dio omega 3 i 6 masnih kiselinina i neophodan je za zdravu i kožu koja je sklona suhoći i ljuskanju.

Vitamin H – Biotin (B7 ili koenzim R) je poznati i kao vitamin ljepote, vitamin topiv u vodi koji omogućava izvrsnu hidrataciju kože i daje mladolikost i atraktivnost. Koristi se u preparatima za kosu, nokte i za kožu, jer sudjeluje kao ključna enzimska komponenta u metabolizmu amino kiselina i masnih kiselina, a deficijencijom ovog vitamina često dolazi do pojačanoga ispadanja i gubitka kose te različitih upalnih stanja kože.

Gledajući kroz povijest, zahvaljujući brojnim dodacima prehrani te razvoju kozmetičke industrije, brojna stanja i oštećenja kože i organizma u cijelosti su u razvijenim zemljama, gotovo iskorijenjeni poput pelagre. S druge strane deficijencije nekih drugih vitamina moraju biti u fokusu pažnje zahvaljujući modernim dijetama, vegetarijanskim i veganskim dijetama režimima i velikom izlaganju vanjskim štetnim utjecajima te stresu. Potrebno je inzistirati i na apsolutnoj zaštiti od sunčevog svjetla, jer znamo koliko je ono važno u sintezi vitamina D.

Brojni vitamini su se pokazali učinkovitim kao dio svakodnevne njege u kozmetičkim preparatima, ali i kao neizostavni dio liječenja brojnih kožnih oboljenja te dio terapije u spriječavanju nastanka prijevremenih znakova starenja.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo