Vježbe koje vas pripremaju za svaki stil plivanja, a preporuča ih fizioteraput - Ordinacija.hr

Kolumnisti i blogeri: Na fizioterapiji

Vježbe koje vas pripremaju za svaki stil plivanja, a preporuča ih fizioteraput

Kupati i osvježavati se možete u rijekama, jezerima, moru ili bazenima. Izbor je vaš kao i način osvježenja.

Mnogi vole spustiti se u vodu i lijeno plutati ili sa samo šetkati po plitkom dijelu. Mnogi vole plivati i vjeruju da će godišnjim odmorom uz svakodnevno plivanje poboljšati zdravlje.

Odabir obuće modelira vaša stopala i zdravlje

Bol u ramenima

Ako znate plivati odlučit ćete se za neki stil koji najviše volite ili koji možete izvesti. Zaista, ponekad kada zamahnete u vodi uviđate da vaš rameni obruč nekako loše funkcionira, da se javlja bol najčešće s prednje strane ramena i da ne možete uživati kao prije.

Što je uzrok? Mjeseci pogrbljenog položaja pred kompjuterom ili na radnom mjestu uzeli su danak. Glava se namjestila naprijed i povukla ramena, što je povuklo jednu ili obje lopatice naprijed. Skratilo se meko tkivo mišića, fascija i ligamenta prednje strane prsnog koša smanjio se kapacitet disanja.

Umor je postao svakodnevica i dolaskom na kupanje očekujete da će se sve brzo vratiti u normalu. Nažalost, nekima su potrebne vježbe kojima će povećati poseg pokreta područja ramenog obruča da bi mogli izvoditi plivanje kraul ili leđno. Prsno plivanje je najmanje zahtjevno jer ga često prilagodimo lijenosti pa se samo malim pokretima ruku ili nogu održavamo na površini. Ako zaista želite plivati morate imati dovoljno dug zamah rukom ispred tijela ili iznad glave. Bol u ramenu blokira ispravan pokret i tijelo se prilagođava uključujući pomoćne mišiće prsnog koša ili nadlaktice.

Zašto se javlja osjećaj peckanja u vratu i ukočenost prstiju?

Vježbe za ugodnije plivanje

Zato naučite osnovna pravila. Ako vam jedno rame stoji niže i pomaknuto prema naprijed u usporedbi s drugim, morate napraviti korekciju vježbom.

1. Primaknite lopatice tako da okrenete ispružene ruke palčevima od tijela i prema natrag. Zadržite dok ne osjetite da se stežu mišići leđa, a istežu u području prsnog koša.

2. Stanite uza zid ili legnite na pod tako da priljubite gornje dijelove dlanova o podlogu te odmičite ispruženih ruku šake od tijela sve do iznad glave. Ako osjetite da jedno rame koči pokret pomaknite lopaticu te strane tijela dolje i uz kralježnicu što će otvoriti rame i omogućiti pokret.

3. Prije leđnog plivanja svakako istegnite pružene ruke jako iznad i iza glave te ih zadržite neko vrijeme istežući jednu pa drugu stranu tijela što više od glave. Ako vas zaboli u nekom od mišića prednje strane nadlaktice prvo izmasirajte trljanjem to mjesto koje boli pa pokušajte istegnuti ponovo.

4. Za kraul plivanje morate razgibati vrat u rotaciju pa istegnite glavu gore tako da vam pogled ostane usmjeren prema podu, zatim rotirajte pogled natrag u jednu stranu što je više moguće. Polako vratite glavu u srednju poiziciju i rotirajte je u suprotnu stranu do punog opsega pokreta. Važno je da se vrat lagano i bezbolno okreće u oba smjera jer kod udisanja uz napetosti koje uzrokuju mišići ramenog obruća ne smiju biti blokirani vmišići rotatori vrata.

Plivanje započnite ako ne osjećate bol kod pokreta ili veliko zatezanje.

Uživajte u plivanju i dijelite savjete, a ako je bol intenzivna potražite svog fizioterapeuta jer godišnji odmor nije namjenjen da trpite već da uživate.

Koji je ispravan položaj za spavanje, a koji za sjedenje?

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo