Kolumnisti i blogeri: Zdravlje na poslu

Vrijeme je da stanete na loptu i prestanete biti nezadovoljni svojim životom!

Foto: Shutterstock

Živimo u izuzetno izazovnim vremenima, stalno se natječemo s drugima ili sami sa sobom i …gotovo nikada nismo zadovoljni.

Kao da je ušlo u modu širiti negativne vibracije. Često čujemo:

 • “Nemam vremena”,
 • “Nemam mogućnosti”,
 • “Nemam volje …”,
 • “Ne mogu napredovati”
 • “Ne vidim smisla uopće se truditi”
 • “Glupo mi je…”, “Dosadno mi je…”
 •  “Mrzim ovo, mrzim ono…”

Razmišljaš li i Ti u takvim trenucima:

 • “Koliko je golema količina negativne energije u tim izjavama… i nepovratan gubitak  vremena?   …koliko ova osoba šteti sebi, a koliko svojoj okolini?”
 • “Kako bih rado da se mogu negdje od negativca sakriti?”
 • “A kuda bi se moglo umaknuti?”, 
 • “Kako u ovakvim uvjetima ostati svoj?”

Ideš li zatim LINIJOM MANJEG OTPORA?

 • Počinješ li razmišljati kako taj negativac možda ima potpuno pravo?
 • Pronalaziš razloge za vlastito nezadovoljstvo?
 • Postaješ nesret/an/na, frustrira/n/na?
 • Sve Te živcira, svi su Ti krivi ?
 • Za svoje propuste počinješ kriviti svoje najbliže –  svoju obitelj?
 • Oko sebe širiš nervozu i nemir?

Uočavaš li neke od ovih posljedica:

 • Prijatelji Te sve češće izbjegavaju?
 • Do jučerašnje drage kolege ne podržavaju Tvoj poslovni razvoj?
 • Šef nije zadovoljan Tvojim rezultatima? Ne odobrava Tvoje argument?
 • Tvoja obitelj nastoji Ti ukazati na Tvoje neprihvatljivo ponašanje?
 • Ugrožavaš svoje najvažnije odnose?
 • Konstantno osjećaš iscrpljenost, bezvoljnost i nervozu?
 • Često obolijevaš?

Negativan utjecaj širi se tako u krugovima. Obuzima Te pesimizam. Sve vidiš crno. Postaješ glavni negativac u svakom društvu. Pa ako znaš nekoga tko se jednostavno veseli životu, taj… ili ne vidi dobro…ili mu “nisu svi na broju”… 
Svatko od nas u takvoj situaciji okružen je svojim najbolje poznatim društvom – “dobrim starim” negativcima – gdje smo jedino prihvaćeni – sve dok smo isti kao i oni!

A zašto se ne bismo veselili životu?

…i zašto ne bismo motivirano pristupili željenoj osobnoj promjeni?

Zašto ne bismo potpuno promijenili smjer

STALI NA LOPTU … smirili se…i postavili  SVOJE OSOBNE CILJEVE
…jednostavne, realne, mjerljive i dostižne…
…ciljeve na kojima ćemo raditi svaki dan?

Zašto ne bismo upravljali svojim životom?

Zašto ne bismo s entuzijazmom gledali u budućnost?

Entuzijazam

A što je zapravo entuzijazam?

To je ona motivacija koja dolazi od nas – iznutra pa se osjećamo dobro u svojoj koži, bez obzira na vanjske uvjete. To je ono kada imamo problem i radimo na tome da ga riješimo… Ili… kada Ti neka važna osoba, autoritet ili prijatelj, kaže: “Neće ti to uspjeti!!!” ili “Nisi ti dorastao tome!!!” …  a Ti u sebi znaš  …  Ma, uspjet ću ja! I radiš na tome bez obzira na nedostatak sredstava, nepoznavanje “pravih ljudi”, mlaku ili nikakvu podršku prijatelja i … užasan strah od neuspjeha. Radiš predano, strpljivo i fokusirano.

I svaki dan provjeraš koliko daleko si stigao i od kuda je najbolje dalje krenuti… koje lekcije su naučene, a koje još trebaš savladati… koji postupak dovodi cilju bliže, a koji Te udaljava. Otkrivaš putem mnoge svoje nove potencijale, a za koje nisi znao da ih imaš.

Svojim putem susrećeš sasvim nove, prekrasne i Tebi slične ljude s kojima dijeliš iskustvo i međusobno se podržavate… …a zapravo stječeš najveće bogatstvo u svojem životu 
TVOJE  ISTINSKE PRIJATELJE!

Mentalna priprema

Nema pravila koliko će Tvoje putovanje do cilja trajati. Vrijeme je ionako relativan pojam. Trajat će zapravo onoliko koliko je potrebno za izgradnju Tvojih najvažnijih karakternih crta (pouzdanost, ustrajnost, dosljednost i smirenost u kriznim situacijama). Oni koji misle preskakati stepenice, te uspjeti preko noći bez ogromnog truda – energetskog, vremenskog i materijalnog ulaganja neka dobro promisle. Ako si među njima, još jednom STANI NA LOPTU.

  Sagledaj koliko je jaka Tvoja želja za promjenom

  Provjeri hoćeš li biti više ili manje sretna osoba STANI NA LOPTU po treći put! Sabrano, jasno i realno sagledaj kako sada vidiš svoju želju za promjenom:

  1. Spremno ćeš uložiti svu svoju energiju, vrijeme, znanje i ostalo što je potrebno za ostvarenje željene promjene. Ako je potrebno, uključit ćeš u svoje planove i druge ljude. Ništa Te ne može zaustaviti. Ujedno, znaš da postoji rizik od neuspjeha i unatoč tome ćeš spremno krenuti;

  1. Spreman si na kontinuirano ulaganje u osobni razvoj.

  Usmjeren si cjeloživotnom učenju. Materijalna postignuća ne pružaju Ti osjećaj ispunjenosti, koliko mogućnosti osobnog rasta i razvoja. Oko sebe širiš pozitivan utjecaj, a kada si suočen s problemom, strpljivo i predano tražiš optimalno rješenje.

  1. Posebno paziš na ulaganja svojih sredstava, vremena i energije. Kalkuliraš koliko si potrošio, a koliko si zauzvrat dobio.

  Fokus na troškove ometa Ti pogled na osobne ciljeve.

  Uvijek si na oprezu i svaku promjenu doživljavaš kao ogroman stres. Nerado ćeš izaći iz “svoje zone sigurnosti”, a ako baš moraš nećeš biti sretan.

  Iznova “stani na loptu”!

  Pripazi na moguće zamke koje se kriju na putu ostvarenja Tvojeg cilja.

  Na temelju ranijeg rezultata, sagledaj svoje potencijale:

  Ad 1) Tvoj entuzijazam je Tvoja najveća snaga.

  Tvoj entuzijazam je toliko jak, pa nećeš moći stajati na miru. Nisi sretan u “zoni sigurnosti”.

  Spreman si na rizik pod svaku cijenu. Sjajno, to je duh…no ipak…zadrži osjećaj odgovornosti…… kako prema samome sebi, tako i prema svojoj najbližoj okolini. Ne riskiraj sa onim što bi ugrozilo egzistenciju, zdravlje i odnose. Poveži se sa osobama kojima možeš vjerovati i koje Ti mogu dati pravi savjet. Uvijek možeš iznova STATI NA LOPTU. Bez žurbe, razmisli koliko god treba.

  Ad 2) Pokretač pozitivnih promjena

  Uvijek ćeš naći odgovarajuća sredstva tako da razmotriš sve svoje prioritete, te ih iznova presložiš.

  Želja za pozitivnom promjenom je najbolji motivator. Ne pokreće Te uspjeh zbog drugih, već zbog samoga sebe. Ti znaš kada i gdje stati na loptu, a također znaš zašto i kamo ciljaš. I uspjet ćeš! Ne onako pravocrtno, kako je netko propisao…već na svoj način …i u svojim očima!

  Ad 3) Ti si igrač na sigurno.

  Svaku novu situaciju vidiš kao mogući rizik od gubitka. Nesigurnost Ti stvara pritisak, a ulazak u nepoznata i nedovoljno jasna područja donosi Ti ogromnu i nepotrebnu frustraciju. Dobro je s vremena na vrijeme sagledati prostor za razvoj, u okviru mogućnosti. Ukoliko ćeš stalno brinuti, ne samo da se nećeš razvijati, već ćeš s vremenom postajati sve nezadovoljni. Gdje ima volje, nađe se i načina !…

  Promjene ne možemo zaustaviti, ali možemo biti oni koji sudjeluju u njihovom kreiranju. Zato treba “izaći iz zone sigurnosti”. Ionako već dugo stojiš na lopti. Već i predugo kalkuliraš. I ne brini! …imaš vremena…bez žurbe…samo se fokusiraj…svaki dan…u jednom trenutku ćeš otkriti da pred Tobom već stoji cilj …sve što trebaš je …”povesti loptu”… i kreni svojim putem do cilja.

  S r e t n o

  Foto: Shutterstock

  Ordinacija preporučuje

  card-icon

  Zdravstveni adresar

  S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

  card-icon

  Baza bolesti

  Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

  Možda će vas zanimati i ovo