Yoga - prirodni lijek za povišeni krvni tlak - Ordinacija.hr

Kolumnisti i blogeri: Sam svoj guru

Yoga – prirodni lijek za povišeni krvni tlak

Stres je uzrok velikog broja fizičkih i psihičkih poremećaja. Među njima poremećaji rada srčano-žilnog sustava (gdje spada i kronično povišenje krvnog tlaka, tzv. hipertenzija) spadaju na vrh liste, kako navodi i američki Institut za stres.

Zaključujemo stoga, da bi regulacija negativnog stresa mogla biti dobra prevencija i terapija poremećaja rada srčano-žilnog sustava. To dakako podrazumijeva i hipertenziju koja je nesumnjivo jedan od glavnih rizika za nastanak koronarnih bolesti (infarkt miokarda, angina pektoris), srčanih zatajenja, kronične bubrežne bolesti, moždane kapi i sl.

lO hipertenziji se govori ako se u nekoliko uzastopnih mjerenja izmjeri krvni tlak veći od 140/90 mmHg. Krvni tlak nastaje kao rezultat djelovanja dviju sila; s jedne strane tu je srce – mišić koji pumpa krv u žile odnosno u cirkulatorni sustav, i s druge strane stjenke krvnih žila koje pružaju otpor.

Kronično doživljavanje stresa, uvjetuje kronično povišeni krvni tlak, a nemogućnost organizma da se odmori od konstantnih podražaja izazvanih raznim stresorima, onemogućava da se tlak stabilizira.

Kad kažemo da smo “pod stresom“ to obično podrazumijeva fizičku i psihičku napetost. Svojevrstan grč cijelog sustava. U tom grču povisuje se krvni tlak. Hipertenzija znači; visoka razina napetosti.

Yoga je aktivnost koja je idealna za regulaciju hipertenzije. Naravno, o kritičnosti stanja individue prepisuju se određene vježbe, a neke izbacuju.

Izvođenje yogijskih vježbi potpuno je svjesno, polagano i koncentrirano uz izuzetno obraćanje pažnje na disanje. Kontrolom disanja znatno se poboljšava opuštenost mišića, ali isto tako postiže smirenost i staloženost uma. Kada je tijelo opuštenije smanjuje se krvni pritisak u krvnim žilama i naravno pada krvni pritisak. Vrlo važan aspekt yoge je upravo njezino djelovanje na fizičkom, psihičkom i mentalnom planu. Yoga pristupa pojedincu kao cjelini. S obzirom da se hipertenzija smatra psihosomatskim poremećajem/bolešću, jasno je da yoga pruža mogućnost djelovanja na regulaciju krvnog tlaka na više razina. Čak je i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), prepoznala važnost yoge kao suplementarne i komplementarne terapije te ju preporučuje kao preventivnu i kurativnu metodu kod hipertenzije.

Stadij hipertenzije ovisi hoće li yoga biti dopunsko ili osnovno sredstvo liječenja i kakav će biti volumen i intenzitet vježbanja (što se dakako definira konzultacijama s liječnikom).

kGeneralne preporuke za osobe s povišenim krvnim tlakom pri vježbanju yoge:

  1. Ne izvoditi inverzne položaje (obrnuti položaji tijela, npr. stoj na glavi, svijeća…)
  2. Dulje zadržavati dah samo kod vježbi kod kojih se to napomene
  3. Ne zadržavati predugo određeni položaj, ako je pojačan dotok krvi u glavu
  4. Vježbe izvoditi više dinamički, nego statički (ali polagano!)
  5. Osjećati reakcije tijela (ako se osjeti prevelika napetost, napraviti veću pauzu ili prestati s vježbanjem)
  6. Vježbati u granicama svojih mogućnosti, vježbanje mora biti ugodno
  7. Uskladiti pokrete i disanje
  8. Prije, između i nakon vježbanja opustiti se psihički i fizički
  9. Koncentrirati se na kvalitetu izvođenja vježbi, a ne na kvantitetu
  10. Svakako implementirati meditaciju, tehnike opuštanja, dubokog disanja i vizualizacije

Kada smo pod stresom i nervozni, često kažemo da nam netko “diže tlak“. I to je istina. Međutim kada doživljavamo stres i povisuje se tlak, moramo osvijestiti da je to naša reakcija na određenu situaciju i shvatiti da mi imamo moć drugačije reagirati. Yoga može biti prvi korak na putu ovladavanja stresom i spriječavanja mogućeg nastanka hipertenzije.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo