Iz daleke provincije Yunnan, smještene na jugozapadoj granice Kine, dolazi nam nadaleko poznati egzotičan čaj iznimne kvalitete s prekrasnim zlatnim listićima.

Svoju kvalitetu duguje jedinstvenom krajoliku koji je nakićen velom oblaka kroz koje se propinju vrhovi planina. Vijugave rijeke i plodna zemlja nude nam idealnu pripremu za uzgoj Yunnan čaja u Yunnan provinciji koju možemo još nazvati domovinom čajnih stabala.

kZanimljivo je da u obradi čaja iz provincije Yunnan postoje različite metode, navodno ih ima preko 100 vrsta. Naš Yunnan Gold uglavnom se sastoji od visoko kvalitetnih listova koji se nakon žetve mukotrpno razvrstavaju da bi se dobio ovaj iznimno kvalitetan čaj. Nekoliko dana intenzivnog rada uključuje sušenje i fermentaciju lišća koje nakon toga oksidira i daruje lišću više zlatnu boju nego crnu. Bogat i unikatan papreni okus gradi kroz nekoliko infuzija i time ga čini jednim od najpoželjnijih crnih čajeva kod naših ljubitelja čajeva.

Moramo spomenuti još da je prepoznatljiv i po većem udjelu polifenola od 5-7 posto od prosječne vrijednosti, katehina od 30-60 posto više od prosječne vrijednosti i u vodi topljivih tvari 3-5 posto više od prosječne vrijednosti.

Znanstvenici vjeruju da ispijanje crnog čaja bogatog antioksidantima i flavonoidima povećava rastezljivost krvnih žila, što dovodi do boljeg protoka krvi, te time preventivno djeluje protiv srčanog i moždanog udara.

Yunnan Gold se priprema s vodom od 90-100 stupnjeva, te se namače oko 3 minute. Za 50 grama ovog kineskog zlata morate odvojiti 27 kuna i uživati u blagodatima okusa iz provincije Yunnan.

Tanja & Goran

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo