Kolumnisti i blogeri: Dobre vibre

Zakon promjene i velika iluzija o slobodi izbora

Nemoguće je dvaput proživjeti isti trenutak, svaki trenutak našeg života istodobno je i trenutak promjene!

Još prije nekoliko stotina godina, grčki filozof Heraklit, izrekao je jednu vrlo zanimljivu misao:

Ne može se kročiti dvaput u istu rijeku.” – Heraklit

Rijeka nikada nije ista. U svakom trenutku ona se mijenja. Teče. Ne miruje. Ne poznaje status quo stanje.

Poput rijeke, dobro nam poznata tvorevina zvana “život”, neprekidno teče. Mijenja se. Ne miruje. Ne poznaje status quo stanje.

Na isti način kao što se ne može kročiti dvaput u istu rijeku, nemoguće je dvaput proživjeti isti trenutak života. Svaki trenutak našeg života istodobno je i trenutak promjene – bili mi svjesni toga ili ne. Promjena je jedini stalan faktor u vašem životu kao i u životu svih ljudi na zemlji. Nitko ne može izbjeći promjenu koja se događa u svakom trenutku.

Međutim, kao ljudska bića mi imamo slobodu – svjesno ili nesvjesno – izabrati živjeti u iluziji da se ne želimo mijenjati. Imamo slobodu živjeti u iluziji da možemo živjeti u status quo poziciji i čekati povoljan trenutak kada ćemo odlučiti nešto promijeniti. Pritom ne shvaćamo da je svaki trenutak istodobno i trenutak promjene neovisno o tome što mi to ne želimo vidjeti.

Da skratim i prijeđem na bit…

Život je “nešto” što neprekidno teče. Sve dok smo živi mi nemamo mogućnost zaustaviti tijek života. Dok smo živi, neminovno smo podvrgnuti zakonu promjene. U svakom trenutku svojeg života mi donosimo nove izbore. Čak i kada ne donosimo nikakve izbore i dalje, u kontinuumu promjene, mi donosimo izbor da nećemo donositi svjesni izbor. Svaki naš izbor (svjesni i nesvjesni) utječe na naš život i upravo neprekidna promjena omogućava nam iskusiti posljedice naših izbora – kako one dobre tako i one loše.

S obzirom da u svakom trenutku donosimo nove izbore, čije posljedice doživljavao upravo zahvaljujući neprekidnoj promjeni, možemo jasno zaključiti da je upravo sadašnji trenutak točka naše najveće snage. Ne sutra niti prekosutra već sada. Sada je trenutak izbora koji će odrediti vašu budućnost. Sada je trenutak u kojem određujete da li će – od sada – vaš život ići na bolje ili na gore. Vaš život može ići na bolje ili na gore, no mirovati ne može.

Izaberite donijeti svjesni izbor … jer ionako ćete morati nešto izabrati! Nemate izbora! “Ne može se kročiti dvaput u istu rijeku”.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo