Mogu se silno oduševiti nečim, a onda je dovoljno da samo jedna osoba pomisli kako je riječ o lošoj ideji i ja odustajem. Toliko se uzbudim kada započnem nešto novo, a onda neobjašnjivo moja pokretačka sila nestane…Jednostavno nemam ustrajnosti, koju čini se, drugi ( uspješni) imaju.

Loše mišljenje o sebi tjera vas na pomisao da je očuvanje vašega ega važnije od pozitivnog razvoja vaše predstave o vama. Usmjeravate se na neuspjeh, umjesto na uspjeh. Brzo tražite rezultate i postajete nestrpljivi, a time i sumnjičavi. Tako se krug zatvara. Dok skačete s ideje na ideju vaša energija dolazi u naletima i nikada se ne održi. Onog trenutka kada se u čovjeka usadi sumnja pažnja je podijeljena, a energija potrošena – u sumnjama i strahovima.

Postajete obeshrabreni jer se ne možete koncentrirati na rezultat. Vaša pažnja usmjerena je prema vašim zaprekama. Zapreke više ne doživljavate kao barijere koje treba savladati, već kao opasnosti koje treba izbjegavati i kao znakove upozorenja da biste trebali odustati.

Poznato je da život nema garancije, a vi to često odbijate prihvatiti. Pomisao da se bilo što može dogoditi, bilo kad, u vama izaziva neugodu i zabrinutost, ali odbijanje prihvaćanja istine ne osporava samu istinu.

Ako ste se nekad razočarali (a tko nije), možda se koristite “ljestvama koje nikamo ne vode“ kao načinom izbjegavanja obaveza. Sve dok ni u što ne ulažete previše truda ne morate se zabrinjavati zbog rezultata.

Rješenje

Jedan od najboljih načina da se oslobodite potrebe štićenja svog krhkog ega jest stvaranje situacije u kojoj ćete se osjećati dobro, a da vaš ego pritom nije umiješan ni u kom smislu. Kada ulažete svoje vrijeme, energiju, talent ili novac ne očekujući priznanje ili zasluge, vi ste neočekivano na dobitku. Veliki je užitak davati bezuvjetno. Taj osjećaj nećete razumjeti dok ga ne iskusite. Dobrovoljni rad nudi priliku za dijeljenje užitka. Naučite kako davati nesebično (napravite dnevno tri sitna dobra djela).

Budite usredotočeni na rezultat, slaveći usput male pobjede. Ne dopustite da u vama ovlada malodušnost. Nagradite se za upornost. Slavite svaki korak, a veliko slavlje sačuvajte za kraj. To je korisno ako imate naviku skakati s jednog posla na drugi (a nijedan ne završite).

Prepreke shvatite kao vrata koja se otvaraju prema svemu što ste željeli, samo morate dokazati vrijednost pravim ključem. Budite sretni zbog izazova, a nemojte odustati. Odustaju kukavice. Svaku zapreku zamislite kao vrata koja morate otvoriti i ne odlazite dok to ne učinite. Kada jednom budete svjesni svladavanja malih teškoća postajete sve snažniji.

Zapamtite Shakespearove riječi: “Naše sumnje su izdajice i tjeraju nas da ostanemo bez svega onog dobrog što smo mogli steći da nije bilo straha od pokušaja…”.

Hrabro i gledajući ispred sebe, jer sve je ionako prolazno…

Vaš Vlatko

 

Ako imate potrebu za psihološkim razgovorom, želite svoj psihološki profil,
psihoterapiju ili neku drugu uslugu Centra Victus, slobodno se javite na e-mail
kalaposv@gmail.com ili nazovite na broj mobitela 091/ 333 9999.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo