Vjerujemo kako znate da je jedan od mnogih simbola vezanih za zemlju izlazećeg sunca, sveta planina Fuji. Odmah iza obronaka svete planine skrivale su se davnih dana slavne umjetnice pod nazivom “Gejše”. U zapadnom svijetu pojam “gejša” još uvijek ima negativnu interpretaciju radi etičkih upitnih načela koje prate ove umjetnice.

U početku prve gejše bili su jako našminkani muškarci koji su zabavljali goste na tradicionalnim i otmjenijim japanskim zabavama, a tek kasnije su žene potisnule muškarce i preotele im ulogu gejše.

kTko je gejša? Gejša je sofisticirana umjetnica, koja mora živjeti po određenim pravilima. Njezin način hoda, njezina konverzacija, obrazovanje, način držanja, te boja glasa – sve je to umjetnost. One su oličenje lijepog ponašanja, discipline i otmjenosti. U japanskom društvu joj je društvu osnovni zadatak da zabavlja i povlađuje muškarcu.

One su jednostavno “dostojanstvene pojave, graciozne i našminkane, odjevene u prekrasan kimono, obrazovane i vješte u umjetnosti – to su gejše”.

Status najslobodnijih žena u Japanu su stekle činjenicom da je njezin šef uvijek druga žena. One nisu konkubine, one su najotmjenije žene japanskog društva, cijenjene zbog velike povjerljivosti jer gejšine usne skrivaju mnogobrojne tajne o riječima i djelima, te tako i poslovica kaže: ”Njeno oslikano lice nježni je čuvar tradicije Japana”.

Prije par godina i mi smo ponudili našim prijateljima čaja jedan pod nazivom “Geisha”. Naime radi se o aromatiziranom zelenom čaju koji u svom sastavu ima komadiće ananasa, kokosove pahuljice, cvjetove različaka i latice ruže. Profinjen i ukusan kao što mu i samo ime govori, riječ je o tradicionalnom zelenom čaju koji je dobio epitet pojma sreće. Geisha je čaj koji u nama budi umjetnost dalekog Japana i dočarava njegovu ljepotu kroz miris, okus i boju.

Tanja&Goran

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo