Zemlja i mi - Ordinacija.hr

Na prvi pogled čini se da je Zemlja jedna “stvar”, a mi druga “stvar” koja hoda po Zemlji, leti njezinom atmosferom, roni njezinim dubinama i na različite načine živi “na Zemlji”. No istina je da su Zemlja i naše tijelo povezani sustav. To je jedan veliki organizam i stoga naše zdravlje ovisi i o zdravlju Planete Zemlje.

Dolazi vrijeme kada ćemo sve snažnije osjećati povezanost onoga što se događa sa samom Zemljom i našim tijelima, kada ćemo početi zaista osjećati tu vezu, a ne samo razumjeti to kao činjenicu ili pročitati kao običnu informaciju. Neki to već dugo osjećaju i to im je prirodno stanje, a neki će kroz neugodne ili neke druge situacije početi osjećati tu povezanost i važnost očuvanja prirode. Poštujući prirodu poštujemo sami sebe.

Poštujući prirodu mi stvaramo za sebe zdravo, ugodno i lijepo okruženje u kojem možemo kvalitetno, zdravo i sretno živjeti.

Čuvati i voljeti drugoga jest isto što i čuvati i voljeti sebe. To su dva polariteta iste cjeline, jer svi smo jedno – more energije koja se pojavljuje i manifestira u najrazličitijim oblicima, te je u međusobnoj interakciji. To se odnosi na apsolutno sve oblike života: od biljke, preko čovjeka, do planete Zemlje, a onda i čitavog Svemira.

Mi udišemo, jedemo, gledamo Zemlju, hodamo po njoj, živimo na njoj, koristimo njezine resurse i pretvaramo ih u druge oblike (od tanjura graha do svake zgrade koja postoji, sladoleda ili Gucci torbice… sve dolazi iz Zemlje). Zdravlje Zemlje ovisi o načinu na koji se odnosimo prema njoj. Činimo li to s poštovanjem i ljubavlju ili to činimo iz želje za moći i bez poštivanja života. O tome ovisi i zdravlje našeg tijela. To je direktno povezano.

Možemo li živjeti wellness i živjeti u blagostanju na zagađenoj i uništenoj Zemlji? Možemo li biti zdravi i sretni na takvoj Zemlji? Mislim da ne! Zamislite da imate najljepšu vilu, a ona se nalazi usred uništene Zemlje, gdje je hrana zagađena, a ljudi bolesni. Bi li vas to istinski usrećilo?

Postavlja se pitanje kako stvoriti harmoniju i blagostanje na osobnoj i globalnoj razini? Odgovor: unutarnjom transformacijom!! To je ključno! Kada narastemo u duhu i naučimo istinski voljeti sve oblike života, naše prirodno stanje će biti takvo, da nećemo uzimati više od onog što nam treba i što istinski zadovoljava naše potrebe, a opet ćemo živjeti u blagostanju. Možda mislite, da se to odnosi samo na velike korporacije, vlade, političare itd. Možda mislite da vi ne spadate u one koji ugrožavaju balans?!

Prije bih rekla da svi mi moramo za sebe pogledati gdje stvaramo viškove i činimo nezdrave “stvari” kao što su: prakticiranje nezdravog načina života, kritiziranje sebe i drugih, življenje u strahu da sutra nećemo imati dovoljno i da moramo otimati od drugih ili se krvnički boriti za život pa čak i na nečovječan način. Odnosi koje imamo sami sa sobom i drugim ljudima kreiraju društvo u kojem živimo. Svi mi smo to društvo. To nije netko drugi. Razmislite koliko imate stvari koje ne koristite?

Koliko imate odjeće i obuće koje ste obukli samo nekoliko puta ili hrane u frižideru koju bacite? Kako se odnosite prema svojim bližnjima, prema poslovnim partnerima, susjedima…

Kada se mi promijenimo mijenjaju se i naši odnosi prema svemu što nas okružuje, a tada se naravno mijenja i samo okruženje. Što smo cjelovitiji, to više stvaramo harmoniju oko sebe. Tada ne čekamo druge da “poprave stvari”, već mi kreiramo ugodno i zdravo okruženje. Kada smo cjeloviti znamo što su naše istinske potrebe i tada nemamo potrebu imati više od onog što nam je potrebno, jer nam to ne služi ničemu. Tada drugačije koristimo i odnosimo se prema Zemljinim resursima, te smo u stanju stvoriti zdravo okruženje koje nam tada vraća zdravlje i time stvaramo zdravo i sretno življenje.

 

Pogledaj filmić:

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo