Zima je idealno vrijeme za tretmane laserom! - Ordinacija.hr

Shutterstock

Početak godine povezujemo s nadom da će sve biti bolje, planiramo ostvarivanje ciljeva, obećavamo sebi promjene, započinjemo neki novi projekt.

Razgovarajući sa svojim pacijentima najčešće čujem da najmanje imaju vremena za sebe. Zato si obećajte da ćete ove godine pronaći vrijeme za sebe.

Vrijeme pred nama će barem još nekoliko mjeseci biti idealno za neke malo invazivnije postupke, a njih uglavnom odgađamo. Minimalno invazivni, ali ipak invazivni postupci zahtijevaju nekoliko dana oporavka. Moj omiljeni postupak je ablativni laserski resurfacing (PEARL -Erbium Yag) koji bi trebalo učiniti jednom godišnje.

Zašto bas ovaj laser?

Prije svega zbog toga sto su bore samo jedan mali dio onoga sto treba popravljati, a opuštena i siva koža, gruba tekstura, pore i neujednačena boja mogu nadodati i do dvadeset godina više. Laser Pearl koristi jedinstvenu valnu duljinu koja omogućava sigurno uklanjanje slojeva stare i oštećene kože.

Želite lijepo lice, kosu i nokte? Naučite se boriti protiv stresa!

Sam postupak traje dvadesetak minuta, a za oporavak je potrebno izdvojiti maksimalno 5 dana. U usporedbi s nekim drugim laserskim postupcima ili dubokim pilinzima, a u konačnici i s malo većim hematomom nakon aplikacije filera, vrijeme oporavka je prihvatljivo i kontrolirano s obzirom na to da smo na njega pripremljeni.

Kako se postupak provodi?

Na cijelo lice se aplicira anestetska krema koju ostavimo da djeluje oko 40 min. Potom se na manjem dijelu kože isproba nekoliko impulsa kako bi se pacijent pripremio na osjećaj topline i prelazi se dio po dio kože lica. Osim osjećaja topline, pacijenti ne osjećaju bol niti nelagodu. Tijekom postupka, zahvaljujući pulsnom laserskom svijetlu, površinski sloj kože se nježno uklanja, a stvara se zaštitni sloj koji se tijekom sljedeća 3-4 dana ljušti te ostane nova, zdrava koža. Dakle dolazi do nadomještanja cijelog vanjskog, suncem oštećenog površinskog sloja, a istovremeno zbog topline koja se šalje u dublje slojeve kože, stimulira se reprodukcija kolagena koja se nastavlja sljedećih 4-6 tjedana. 3-4 dana koža je crvena, poput opekotine od sunca, ljuskava i osjetljiva. Kada se oljušti zaštitni sloj, vide se prvi rezultati, a pravi rezultat tek nakon mjesec dana kada dođu do izražaja rezultati restrukturiranja kože.

Kod izražajnijih oštećenja, potrebno je nekoliko postupaka unutar godine dana, ali s obzirom na minimalnu invazivnost i sigurnost, savjetujem ga kao uobičajenu higijenu kože, jednom godišnje i kada nema velikih oštećenja, u svrhu poticanja neokolagenizacije.

Kako se njegovati poslije postupka?

Kroz dva dana je preporučljivo aplicirati samo medicinski vazelin i hladne obloge, a potom neke manje masne, ali neutralne i epitelizirajuće kreme. Obavezna je i zaštita od sunca, pogotovo kada se zaštitni sloj oljušti te ostane nova, zdrava koža koja je kroz neko vrijeme osjetljivija no inače. Ako se postupak napravi u četvrtak, u ponedjeljak već možete biti na poslu ili se baviti uobičajenim aktivnostima sa svojom novom kožom zdravog sjaja, a koja će iz dana u dan biti sve ljepša.

​Dermatologinja otkriva kako njeguje kožu prije spavanja

Ovaj postupak je odobren od FDA kao siguran postupak za resurfacing lica, vrata, dekolte regije i dorzuma šaka.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo