Kolumnisti i blogeri: Sam svoj guru

Život postoji samo u sadašnjem trenutku!

Koliko puta u danu vam se dogodi da ne biste željeli biti tu gdje jeste, nego negdje drugdje? Vjerojatno niste niti svjesni koliko često se to događa. Npr. radite neki posao i samo razmišljate kada će biti gotov, kada ćete ga završiti.

Znači niste potpuno prisutni u samoj aktivnosti dok ju provodite, jer vam misli odlaze na razmišljanje o završetku, a to je negdje u budućnosti, a ne u sadašnjem trenutku. Vozite se tramvajem i samo čekate da izađete na “svojoj stanici”. Koliko puta se desi da na poslu samo razmišljate kada ćete ići kući? Koliko puta na odmoru dođete na plažu i onda razmišljate kada ćete na ručak i što ćete jesti? Koliko puta hodate ulicom i zaželite da budete kao netko koga ste sreli, jer vam se učinilo da je njemu baš savršeno u životu?

Ako počnete promatrati svoje misli i osjećaje, shvatiti ćete koliko često se to događa. A to je znak da ne živimo cijelim svojim bićem u sadašnjem trenutku. To znači da tada nismo cjeloviti i da u nama postoji određena razina nezadovoljstva.

Drugim riječima željeli bismo umjesto života koji “sada” živimo živjeti neki drugi život, a to baš i nije ispunjavajuće. Uvijek postoji nekakva praznina.

Međutim, ništa od toga što mi mislimo da bi nas usrećilo od vanjskih stvari nije ono što nama donosi pravo ispunjenje. To se događa isključivo kroz proces unutarnje transformacije. On se naravno događa u odnosu na okolinu, ali ne ovisi o tome što je vani nego o tome kako mi reagiramo na to što je vani.

Naravno da ispunjenje nekog cilja donosi zadovoljstvo, ali ono uvijek traje samo jedan period vremena. Kad to odradite, nakon nekog vremena pojaviti će se isti osjećaj samo vezan uz neke druge stvari.

Kako prekinuti taj ciklus?

Tako da shvatite, da život postoji samo u sadašnjem trenutku, a ostalo su naše misli o prošlosti i budućnosti. Živeći sada i ovdje svim aspektima svojeg bića (fizičkim, emotivnim, mentalnim i duhovnim) počinjete se buditi za život i ispunjavate prazninu. Tada osjećate život i možete komunicirati s njim. Sve što nam se događa tijekom dana ima svoj smisao. Vrlo često zbog naše “neprisutnosti” propuštamo otkriti taj smisao. On se naravno odvija kroz nama ugodne ili manje ugodne situacije, ali se odvija sa smislom. Da biste otkrili smisao morate obratiti pažnju na to što se događa SADA. Osjećati sebe u trenutku u odnosu na situacije oko vas. Tada se približavate sebi i možete biti autentični i istinski svoji.

Život nam stalno šalje poruke, a mi neke niti ne primijetimo. Neke primijetimo, ali se ne potrudimo pročitati ih. Neke su pak toliko snažne da ih jednostavno ne možemo ignorirati. Samo se sjetite kada vam neočekivano uleti veliki problem. Što se događa? Bit ćete potpuno prisutni za taj problem kako bi ga mogli čim prije riješiti, jer vam o tome recimo ovisi egzistencija.

Kad biste osvijestili da vam zapravo o svakom trenutku ovisi egzistencija i kvaliteta života, onda ih možda ne biste uzimali toliko zdravo za gotovo.

Zapamtite, svaki trenutak ima smisao, šalje nam poruku i daje nam mogućnost da biramo što ćemo sa njim. Na nama je da svjesno, polusvjesno ili totalno nesvjesno donosimo odluke i kreiramo svoju realnost.

Birajte svjesno!

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo