Današnje žene posjeduju riznicu praktičnih znanja i vještina kojima savladavaju svakodnevne obaveze. Međutim, zaboravljaju da uz znanje i snalažljivost redovito treba konzumirati životnu mudrost naših baka, teta, majki i prijateljica. Sve one obilježile su životni put velikih, mudrih i snažnih žena.

Tko su velike žene

Veličina žene ne mjeri se samo društvenim položajem, materijalnim dobrima ili nekim od dominantnih statusnih obilježja. Veličina žene krije se u snazi volje da prevlada i nadvlada trenutke kada joj se čini da ništa nije kako je planirala, da situacija u privatnom životu izmiče kontroli, da je prepuštena na milost ili nemilost ljudi oko sebe. U takvim i sličnim situacijama na scenu stupaju samosvjesne žene koje znaju tko su, što su, što mogu, a što ne mogu. One ne žive u iluziji nego su svjesne nepredvidivosti svakidašnjice i mudro razmišljaju o svim životnim situacijama. Svakodnevno konzumiraju zrna mudrosti žena od kojih su učile i dalje uče.

Zrna mudrosti za svakodnevnu primjenu:

 • Kada spoznaju da je partnerski odnos krenuo nizbrdo, velike žene ne očajavaju. Umjesto melankolije i samookrivljavanja posežu za uspomenama. Prisjećaju se osoba i situacija u kojima su se osjećale zaštićeno i voljeno. Osjećaj odbačenosti zamjenjuju osjećajem pripadnosti.

 • Velike žene poštuju saznanja prijašnjih generacija žena koje su uvijek isticale da mudra žena mudro raspolaže novčanim sredstvima. “Crni fond” je za velike žene rezervni rudnik u kojemu ne mora biti puno toga. Važno je da ga imaju, narodski rečeno “zlu ne trebalo“.

 • Velike žene u svom ormaru uvijek imaju neki poseban odjevni predmet kojeg mogu iskoristiti kao “asa iz rukava“ kada su neplanirano pozvane na neki sastanak, večeru ili proslavu.

 • Velike žene o prošlosti ne razmišljaju negativno, koliko god da je mračna i teška. Ne žale za onim što je bilo jer znaju da je to iza njih, zahvalne su na životnom iskustvu koje su dobile. Ne zaboravite – ono što se događa danas nikad se više neće ponoviti, iskoristite trenutak i iz njega uzmite ono najbolje, iako se možda čini da vam ne pruža gotovo ništa. Ne budite u zabludi – svaki trenutak nudi nešto posebno, koliko god se činilo obično i “bezvezno“. Iz takvih trenutaka izvucite jedan kamenčić za svoj životni mozaik o kojem ćete pričati u budućnosti.

 • Da bismo doživjeli starost i uživali u njoj, trebamo polako i smireno “dozrijevati“. Pogledajte prirodu oko sebe – sve je puno plodova. Divno je vidjeti dozrelu jabuku koja je puna boja i sokova. Sve to ne bi se zbivalo da nije postupno dozrijevala. Vremenske (ne)prilike ostavile su traga, ali finalno ona je dala zanosnu ljepotu i okus u kojem uživaju sva osjetila. Budite poput jabuke zanosni i zreli u zrelom” razdoblju života.

 • Nabavite komplet odvijača i bežičnu bušilicu – današnja žena ne može si dopustiti da zbog vlastitog neznanja i inertnosti ostane zatečena kad pregori osigurač ili kad želi promijeniti izgled interijera.

 • I komplet finog donjeg rublja – neke žene razmišljaju da im ne treba fino donje rublje jer “nikuda ne idu i nitko ih ne gleda”. Zabluda – ne činite to zbog drugih već zbog sebe! Fino donje rublje daje svakoj ženi osjećaj zadovoljstva neovisno o tome imate li višak kilograma ili ste “iscijeđeni“ od nespavanja i brojnih obaveza.

 • Važno je da imate prijateljicu/prijatelja, povjerljivu osobu kojoj možete otvoriti najskrivenije dijelove svoje duše, pred kojom se možete smijati bez velikog razloga ali i rasplakati nad životnim problemima.

 • Nabavite “dobar komad” namještaja koji nitko prije nije imao.

 • I komplet za objedovanje – koji nije “rasparen” nego je dizajnom usklađen tako da brzo i kvalitetno možete pripremiti objed zbog kojega će se nenadani gosti osjećati počašćenima.

 • Velika životna priča je i ona po kojoj nije snimljen film.

 • Velike žene imaju osjećaj da same kontroliraju svoju sudbinu.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo