Zloćudni tumori štitne žlijezde

ante skaro, stitnjaca, dijagnostika

Epitelni zloćudni tumor (rak, karcinom) štitnjače podijeljen je u dvije skupine: zrele i nezrele karcinome.

Zreli karcinomi histološki se dijele na papilarne i folikularne, a nezreli karcinomi se dijele na medularne i anaplastične. Rak štitnjače čini jedan posto od svih zloćudnih tumora, od 100 000 stanovnika obole tri do četiri.

Od raka štitnjače obolijevaju sve dobne skupine, no najčešći je u osoba od 30 do 45 godina života. Rak u žena je dva do tri puta češći nego u muškaraca. U 20-30 posto čvorasto promijenjenih štitnjača se nađe karcinom. Klinički najčešće se rak manifestira kao tvrdi čvor, koji može raditi smetnje kod gutanja ili kod uznapredovalog procesa zbog širenja i oštećenja „povratnog“ živca (koji je bitan za funkciju glasnica) te može izazvati promuklost ili gušenje.

Bolesnici u pravilu nemaju poremećenu funkciju žlijezde, što znači da su urednih hormona (eutireoidni). Rak štitnjače je najčešće uzrokovan djelovanjem više štetnih faktora, kao što su ionizacijsko zračenje (nuklearne katastrofe-Hiroshima, Nagasaki i Černobil - papilarni karcinom), gušavost, kronična upala štitnjače i nasljedni poremećaj funkcije.

Zahvaljujući modernoj medicini, u  visokom postotku se liječe zloćudni tumori štitne žlijezde. 

Svi zloćudni tumori se kirurški liječe odstranjenjem štitnjače u cijelosti (totalna tireoidektomija) i eventualnim čišćenjem limfnih prostora vrata (disekcija vrata) kod pojave metastaza u limfnim čvorovima vrata.

Kod zrelih karcinoma, nakon četiri do pet tjedana primjenom radioaktivnog joda (I-131) vršimo uništavanje (radioaktivnu ablaciju) ležišta štitnjače. Nakon liječenja bolesnicima se uvodi nadomjesna terapija hormonom levotiroksinom.

Potrebna je redovna kontrola kod liječnika s nalazima TSH-a (mora biti niži jer visoke vrijednosti TSH-a mogu stimulirati ponovno stvaranje tumora) i ultrazvukom vrata. Nezreli karcinomi štitnjače (medularni i anaplastični) se kombiniranom terapijom liječe: kirurški, vanjskim zračenjem i kemoterapijom.

 Prati nas na Viber Public Chatu!