Lov na tihog ubojicu

Lov na tihog ubojicu

Imate visoki tlak, ali ljeti vam je ipak nešto niži? Jednu stvar nikako ne smijete raditi

Cijeli svijet suočen je s globalnim zagrijavanjem i porastom temperature što će, ukoliko se ne dogode radikalne promjene u razmišljanjima isključivo profiterski orijentiranih ekonomija, u dogledno vrijeme ugroziti opstanak ljudskoga roda ali i većine živih bića na Zemlji.

Premda o tome ne odlučuje „mali čovjek“ svi moramo dati svoj obol. Znanost i medicinska struka prepoznale su važnost tih promjena na zdravlje tako da se danas govori o Novome smrtonosnom kvintetu koji čine arterijska hipertenzija (Tihi ubojica broj 1), debljina, šećerna bolest, te zagađenje zraka i klimatske promjene. Zadnja dva gudača posmrtnoga marša- zagađenje i klimatske promjene, čvrsto su međusobno povezani.

Premda te globalne promjene koje će dugoročno bez ikakve sumnje fatalno utjecati na čovječanstvo moraju svima biti stalno na pameti, u ovome trenutku svatko se mora brinuti za svoje zdravlje.

Ako vas muči visoki tlak, KMAT ili “holter tlaka” može vam pomoći u liječenju

Već se deseteljećima zna kako se krvni tlak mijenja ovisno o godišnjim dobima, tj. kako ovisi o vanjskoj ambijentalnoj temperaturi. Ljetne vrijednosti tlaka mogu čak za nekoliko desetaka milimetara žive biti niži ljeti nego zimi. Takve promjene krvnoga tlaka opažene su u svih osoba neovisno o indeksu tjelesne mase, o pušenju, konzumaciji alkohola, spolu, te neovisno imaju li osobe arterijsku hipertenziju ili normalne vrijednosti krvnoga tlaka.

Promjene su prisutne već u djece, a naročito opasne mogu biti kod vrlo starih osoba kod kojih mogu biti uzrokom padova koji često završe lomovima udova ili kukova.

Rezultati EHUH 2 projekta potvrdili su da povezanost ambijentalne, vanjske temperature s visinom krvnoga tlaka postoji i u stanovnika Hrvatske, a dobili smo i podataka kako su vrijednosti krvnoga tlaka u toplim mjesecima znatno niže nego u zimskim mjesecima.

Izmjerene niže vrijednosti krvnoga tlaka u toplim danima rađaju ideju prekida uzimanja lijekova za liječenje arterijske hipertenzije ili smanjivanje doze. To razmišljanje je posve logično i opravdano, ali i ovdje Tihi ubojica, tj. arterijska hipertenzija pokazuje svu svoju podmuklost i podlost.

Naime, na temelju mjerenja krvnoga tlaka bilo da osoba sama mjeri tlak u kućnim uvjetima tijekom dana i navečer, bilo korištenjem kontinuiranog mjerenja tlaka (KMAT) uočeno je sljedeće:

  1. Tijekom dana kada je vanjska temperatura visoka vrijednosti tlaka su zaista niže što potiče obustavu ili smanjivanje antihipertenzivne terapije;
  2. Međutim, noćne vrijednosti tlaka su i dalje povišene jednako kao i u hladnim mjesecima;
  3. Štoviše, tijekom toplih ljetnih mjeseci u najvećeg broja bolesnika s arterijskom hipertenzijom ne dolazi do fiziološkoga pada tlaka, a u velikog broja osoba dolazi čak do porasta tlaka koji je u njih viši noću nego danju.

Te osobe i inače imaju povećan rizik moždanoga udara, infarkta miokarda ili naglog popuštanja srca. Rizik je još veći ukoliko su osobe samo na temelju vrijednosti krvnoga tlaka izmjerenih tijekom dana smanjile dozu lijekova ili posve prestale s uzimanjem.

Kako pravilno postupati?

Kao prvo nitko tko je odgovoran za svoje zdravlje ne smije sam bez dogovora sa svojim liječnikom mijenjati način uzimanja lijekova za arterijsku hipertenziju tijekom toplih ljetnih dana.

Prije promjene načina uzimanja lijekova potrebno je tijekom tri do sedam dana krvni tlak mjeriti u kućnim uvjetima ujutro i navečer, ili još bolje, treba se javiti liječniku i obaviti KMAT mjerenje.

Antihipertenzivnu terapiju treba smanjiti svim osobama sa simptomima hipotenzije i preporuka je mjeriti tlak nakon sjedenja i u stajaćem položaju.

Ukoliko su vrijednosti sistoličkoga tlaka niže od 110 mmHg tada je potrebno terapiju modificirati i u osoba koje nemaju tegobe.

Liječnik mora odlučiti dozu kojega lijeka treba primarno smanjivati. To je jako individualno i ovisi o pridruženom pobolu ili prisutnim oštećenjima ciljnih organa.

Smanjenje terapije mora osigurati optimalnu kontrolu krvnoga tlaka tijekom 24 sata (dakle i noću) i preporuka je potvrditi to korištenjem KMAT-a.

Bolesnik i liječnik moraju biti svjesni da će terapiju ponovo trebati titrirati prilikom promjene meteoroloških uvjeta, tj. zahlađenjem.

Imate visoki tlak, ali ne uzimate redovito lijekove? Prijete vam komplikacije i lošija kvaliteta života

Pripremio: akademik Bojan Jelaković, Hrvatska liga za hipertenziju

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo