Imate visoki tlak, ali ne uzimate redovito lijekove? Prijete vam komplikacije i lošija kvaliteta života - Ordinacija.hr
Lov na tihog ubojicu

Lov na tihog ubojicu

Imate visoki tlak, ali ne uzimate redovito lijekove? Prijete vam komplikacije i lošija kvaliteta života

Shutterstock

Zahvaljujući napretku znanosti, posebno medicine, većinu bolesti možemo kontrolirati lijekovima.

Preporučena doza i trajanje liječenja temelje se na količini lijekova za koje su znanstvenici utvrdili da su tijelu potrebni za adekvatnu borbu protiv određene bolesti. Zbog toga, ovisno o bolesti, postoje razlike koliko puta dnevno i koliko dugo se neki lijek treba uzimati. Da bi lijek postigao svoju učinkovitost jedan od osnovnih preduvjeta je njegovo redovito uzimanje sukladno preporuci liječnika. Držati se pravilne rutine uzimanja lijekova znači uzimati lijekove kako je propisano – pravu dozu, u pravo vrijeme, na pravi način i redovito. U liječenju kroničnih nezaraznih bolesti kao što je hipertenzija posebno je važna redovitost i ustrajnost. Zašto je ovo važno?

Tlak vam je povišen u ordinaciji, ali ne i kod kuće? Efekt bijele kute nije bezopasan, a pomaže NOMAT

Uzimanjem lijeka u ispravnoj dozi i kroz propisano vremensko razdoblje (koje nerijetko može biti trajno) postiže se potpuna korist propisanog lijeka i sprječavanje daljnjih zdravstvenih komplikacija koje prate tu bolest. Najbolji mogući zdravstveni ishod je najvažnija korist od pravilnog korištenja lijekova kako je propisano.

Unatoč jasnim i neupitnim koristima redovitog uzimanja lijekova, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije svega 50% bolesnika u razvijenim zemljama redovito uzima stalnu terapiju. Neki od razloga zbog kojih bolesnici ne slijede upute liječnika i neredovito uzimaju lijekove su nerazumijevanje uputa, zaboravljivost, veliki broj lijekova s različitim shemama uzimanja, participiranje u cijeni lijeka, neugodne nuspojave ili im se jednostavno čini da lijek ne djeluje. Nerijetko se događa i da bolesnici prestanu uzimati lijek nakon što se počnu osjećati bolje. Međutim, uvijek se treba posavjetovati sa svojim liječnikom kada postoje neodumice, a posebno je važno to učiniti prije nego što se prestane uzimati lijek. Lijekovi se s razlogom propisuju s određenim uputama, a nagli prestanak uzimanja nekih lijekova može imati ozbiljne posljedice.

Osim izostanka očekivanog učinka, neredovito uzimanje lijekova može poremetiti liječenje i drugih prisutnih bolesti, što dovodi do većih komplikacija i niže kvalitete života. Jednostavno rečeno, ako se lijek ne uzima kako je propisao liječnik, može doći do pogoršanja bolesti, hospitalizacije, čak i smrti. I prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti iz SAD-a problem neredovitog uzimanja lijekova je izuzetno velik. Čak 20 do 30% novo propisanih lijekova na recept nikada se ne podigne u ljekarni. Lijekovi se ne uzimaju kako je propisano 50% vremena, a za bolesnike kojima su propisani lijekovi za kronične bolesti što znači da se trebaju uzimati trajno, nakon šest mjeseci većina uzima manje lijekova od propisane količnine ili u potpunosti prestaje s uzimanjem lijekova.

Samo 51% bolesnika koji uzimaju lijekove za visoki krvni tlak nastavlja uzimati lijekove tijekom dugotrajnoga liječenja. Rezultat svega je 30 do 50% neuspjeha liječenja kroničnih bolesti i 125 000 smrtnih slučajeva svake godine.

Pravodobnom intervencijom lijekovima uz njihovo redovito uzimanje i pridržavanje svih preporučenih mjera na prirodni tijek većine kroničnih bolesti (arterijska hipertenzija, šećerna bolest) može se djelotvorno utjecati. Pridržavanje redovitog uzimanja lijekova znači uzimati ih u pravoj dozi, u pravo vrijeme, na pravi način i pravilnom učestalošću. To je važno za kontrolu kroničnih stanja koja su u tijeku, uspješno liječenje privremenih bolesti i održavanje cjelokupnog zdravlja i dobrobiti. Cilj liječenja kroničnih bolesti je odgađanje razvoja komplikacija i nepoželjnih događaja uz očuvanje dobre kvalitete života.

Ako vas muči visoki tlak, KMAT ili “holter tlaka” može vam pomoći u liječenju

Pripremila: doc.dr.sc. Valerija Bralić Lang, specijalist obiteljske medicine

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo