Lov na tihog ubojicu

Lov na tihog ubojicu

Kako procijeniti krutost (starost) krvnih žila? Postoji pretraga koja je korisna i za visokotlakaše

Starenjem naša koža gubi elastinska vlakna i kolagen te se javalju bore.

Slične promjene se događaju i u našim krvnim žilama gdje također dolazi do gubitka elastinskih vlakana, ponajprije u krvnim žilama koje su iznimno bogate elastinom kao što je aorta i njeni veliki ogranci. Dobro nam je poznato da različite bolesti kao što su povišeni krvni tlak, dislipidemija, šećerna bolest itd. utječu na strukturu i ponašanje krvnih žila u tijelu  i dovode do povećanja krutosti arterija. Kako danas možemo mjeriti tlak, tako možemo neinvazivno mjeriti i krutost velikih arterija.

Hiperuricemija je pošast današnjice – provjerite popis namirnica koje treba izbjegavati

To radimo pomoću posebnih uređaja koji koriste metodu aplanacijske tonometrije gdje s malom sondom sličnom ultrazvučnoj mjerimo puls na karotidnoj arteriji na vratu, na femoralnoj arteriji u preponi i na radijalnoj arteriji na ruci. Mjerenje ovom metodom se izvodi u mirnoj prostoriji, u ležećem položaju. Uređaj preračunava dobivene signale u vrijednost koju zovemo brzina pulsnoga vala (engl. pulse wave velocity – PWV) koja nam brojčano opisuje razinu krutosti arterija. Postoje i uređaji koji koriste druge metode mjerenja krutosti arterija, no za sada se prethodno navedena metoda smatra zlatnim standardom.

Starenjem raste krutost arterija i to se smatra prirodnim stanjem. No, povišene vrijednosti se mogu naći i u nekim prethodno navednim bolestima što  ukazuje kako već postoji oštećenje organa povezanih s krvožilnim sustavom i ciljnih organa kao što su mozak, bubreg i srce.

Povećana krutost u tim stanjima ili bolestima povezana je s ubrzanim starenjem i jedno je od objašnjena povećanog rizika prijevremenih smrti tih bolesnika. Pretraga je korisna i u praćenju učinka terapijske intervencije na krvni tlak jer se dobrom regulacijom tlaka može se postići i smanjenje krutosti arterija u onim fazama bolesti kada je ta promjena još reverzibilna.

Preporuča se svakom bolesniku koji je u obradi arterijske hipertenzije, ali i svakom kardiološkom i nefrološkom boesniku učiniti i ovu pretragu jer će ona dati dodatnu informaciju o tome koliko su dobro regulirani kardiovaskularni rizični čimbenici i je li tlak dugoročno dobro reguliran  u pravoj mjeri da ne dovodi do oštećenja ciljnih organa. Preporuča se pretragu povremeno i ponoviti, pogotovo kad prođe određeno vrijeme nakon promjene terapije ili u praćenju bolesnika nakon renalne denervacije.

Mjerite krvni tlak u ljekarni? Ljekarnica upozorava što nikako ne smijete raditi prije

Pripremila: Lana Gellineo, specijalizantica nefrologije

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo