Lov na tihog ubojicu

Lov na tihog ubojicu

Mjerenje arterijskog tlaka u COVID-19 pandemiji – znate li kako postupiti?

Shutterstock

Tijekom COVID-19 pandemije zdravstveni sustav dominantno je bio zaokupljen ograničavanjem i kontroliranjem širenja same infektivne bolesti te zbrinjavanjem akutno ugroženih bolesnika.

Takva organizacija rada u drugi plan stavila je brigu o kroničnim i onkološkim bolesnicima, a kod nekih utjecala  i na smanjenu ustrajnost u uzimanju lijekova, što će vjerojatno u  budućnosti pratiti porast smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti te  porast broja bolesnika koji  na pregled dolaze u kasnijem stadiju primjerice kronične bubrežne i  onkološke bolesti.

Također, uočen je i porast pretilosti te posljedično razvoj i/ili lošija kontrola šećerne bolesti i arterijske hipertenzije, a mogući razlozi leže u smanjenoj tjelesnoj aktivnosti, radu od kuće, stresu, socijalnom distanciranju, ekonomskoj neizvjesnosti, češćoj konzumacije nezdrave hrane, alkohola, ali i dostupnosti zdravstva.

U vremenu pandemije, ali i eventualnih drugih zbivanja koja mogu narušiti dostupnost zdravstvenoga sustava, idealna metoda praćenja bolesnika, osobito starijih i ugroženijih, svakako je ona putem telemedicine, međutim ona  u Hrvatskoj nažalost još uvijek nije sasvim zaživjela.

Bolesnicima s arterijskom hipertenzijom u takvoj situaciji kao najbolja metoda praćenja i kontrole savjetuje se kućno mjerenje arterijskoga tlaka uz naglasak na  korištenju preporučenih i ispravnih uređaja te pridržavanju općih pravila za mjerenje tlaka i vođenje dnevnika  te  komuniciranje s nadležnim liječnicima elektroničkom poštom ili telefonski.

Kako procijeniti krutost (starost) krvnih žila? Postoji pretraga koja je korisna i za visokotlakaše

Preporuka je da bolesnik ostane u stalnom kontaktu s medicinskim sestrama i liječnicima, koji prema tome mogu odrediti potrebu kontrole. U svemu je važna  i uloga  ljekarnika koji bi također trebali biti uključeni u navedenu komunikaciju s bolesnicima i liječnicima, osobito zbog uvida u redovito podizanje lijekova, ali i zbog eventualne mogućnosti mjerenja tlaka u prostorima ljekarne te provjere ispravnosti kućnih uređaja, ukoliko je moguće osigurati poštivanje epidemioloških pravila.

Navedeno podrazumijeva postojanje odvojenog prostora u ljekarnama, a također  nakon mjerenja arterijskoga tlaka, tlakomjer i orukvicu trebalo bi očistiti dezinfekcijskim sredstvom i prostoriju prozračiti. Ljekarnik bi trebao obavijestiti nadležnoga liječnika o vrijednostima arterijskoga tlaka ukoliko su one previsoke ili preniske ili bolesnikov uređaj nije adekvatan za mjerenje i kontrolu tlaka (slika 2).

U slučaju tegoba, učestalih skokova arterijskoga tlaka i  loše kontrole prema dnevniku unatoč redovitom  uzimanju preporučenih lijekova, bolesnik treba doći na pregled nadležnome liječniku obiteljske medicine koji određuje potrebu upućivanja bolesnika nadležnom specijalisti. Također, bolesnik mora biti upućen da u slučaju skoka arterijskoga tlaka i akutno nastalih tegoba odmah pozove nadležnog liječnika ili hitnu pomoć.

Mjerite krvni tlak u ljekarni? Ljekarnica upozorava što nikako ne smijete raditi prije

Pripremila: prim.mr.sc. Tajana Željković Vrkić, dr.med.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo