Lov na tihog ubojicu

Lov na tihog ubojicu

Mjerite krvni tlak u ljekarni? Ljekarnica upozorava što nikako ne smijete raditi prije

Ljekarne su mjesta koja su dostupna velikom broju ljudi i uglavnom otvorena cijeli radni dan. Upravo je zbog toga jednostavno obaviti mjerenje krvnoga tlak u ljekarni.

Ljekarne u prostoru oficine imaju mjesta gdje se može izmjeriti krvni tlak, tjelesnu masu (težinu) i visinu i posavjetovati se s ljekarnikom. U kvartovskim ljekarnama ljekarnici poznaju svoje bolesnike i terapiju tako da uz samo mjerenje tlaka mogu i posavjetovati o važnosti promjena životnih navika te o nužnosti pravilnoga i redovitoga uzimanja lijekova. Ukoliko se ukaže potreba, osobu mogu uputiti liječniku ako je unatoč pravilnom uzimanju lijekova krvni tlak kontinuirano visok ili ako osoba s visokim tlakom još nije pod nadzorom liječnika.

U ljekarnama se moraju koristiti samo oni tlakomjeri koji su validirani i odobreni od strane Europskoga društva za hipertenziju, s odgovarajućom širinom orukvice (manžete), kako bi rezultati mjerenja bili točni. Mjerenje u ljekarni bi se uvijek trebalo odvijati uz nadzor ljekarnika kako bi se osigurali svi uvjeti za ispravno izmjerene vrijednosti. U liječničkoj ordinaciji se ponekad dobiju vrijednosti krvnog tlaka koje su više od stvarnih. Ova se pojava zove „sindrom bijele kute“ i može se provjeriti bilo mjerenjem tlaka kod kuće, bilo u ljekarni.

Tlak vam je povišen u ordinaciji, ali ne i kod kuće? Efekt bijele kute nije bezopasan, a pomaže NOMAT

Često nam u ljekarne dolaze osobe koje su do ljekarne hodale, trčale, nosile teže terete ili došle uzbuđene zbog nekog nedavnog događaja. Bitno je znati da prije mjerenja tlaka osobe moraju moraju sjesti i mirovati barem 5 minuta. Prije samog dolaska u ljekarnu zbog mjerenja tlaka ne smiju pušiti, konzumirati kavu ili alkohol. Također se ne bi trebalo vježbati ili raditi teške fizičke poslove. Na stolcu se treba sjediti opušteno i poduprtih leđa, noge moraju biti položene na pod, a ne prekrižene dok ruku na kojoj se mjeri tlak treba osloboditi odjeće kako bi se mogla staviti orukvica. Ruku treba staviti tako da se osloni na stol i da nadlaktica bude u visini srca.

Za vrijeme mjerenja osoba se ne smije micati niti govoriti, a mjerenje je potrebno ponoviti tri puta s razmacima između mjerenja od 1 do 2 minute. Ukoliko je prosjek ova tri mjerenja veći od 135/85 mmHg, on može ukazivati na hipertenziju. No sam rezultat mjerenja ne može biti i dijagnoza ove kronične bolesti. Ljekarnik prilikom mjerenja može dogovoriti s osobom ponovni dolazak kako bi se vrijednosti tlaka provjerile – preporuka je da se mjerenje vrši u razdoblju od 7 dana i to ujutro i uvečer. Na osnovi dobivenih i zapisanih rezultata, ljekarnik može osobu uputiti liječniku.

Ukoliko osoba nema mogućnosti mjeriti tlak kod kuće, mjerenje tlaka u ljekarni je jednostavan i pristupačan oblik dobivanja vrijednosti krvnoga tlaka. Informacije o rezultatima mjerenja mogu pomoći u provjeri djelovanja terapije kod bolesnika koji imaju hipertenziju te provjeru ima li promjena u terapiji željeni učinak. Također mogu pomoći u otkrivanju osoba koje do sada nisu prepoznate kao bolesnici s visokim vrijednostima krvnog tlaka.

Ljekarna je mjesto gdje ste uvijek dobrodošli, bilo zbog podizanja svojih lijekova, savjeta vezanih uz terapiju ili načina života i prehrane, mjerenja tlaka.

Imate visoki tlak, ali ne uzimate redovito lijekove? Prijete vam komplikacije i lošija kvaliteta života

Pripremila: Olgica Velkovski, mag.pharm.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo