Lov na tihog ubojicu

Lov na tihog ubojicu

Povišen krvni tlak povećava rizik od moždanog udara tri do četiri puta

Shutterstock

Moždani udar i dalje predstavlja vodeći uzrok tjelesne onesposobljenosti te je među vodećim uzrocima smrtnosti u svijetu.

U posljednja dva desetljeća postignut je značajan napredak u liječenju akutnoga moždanog udara prvenstveno liječenjem u specijaliziranim jedinicama za liječenje moždanoga udara, te primjenom sistemske trombolize (otapanjem ugrušaka pomoću lijekova) i mehaničkom trombektomijom (mehaničkim uklanjanjem ugrušaka). Unatoč činjenici da se 90% moždanih udara može spriječiti ukoliko djelujemo na 10 modificirajućih čimbenika rizika, epidemiološki pokazatelji i dalje ne pokazuju značajne promjene u pogledu smanjenju brojeva pojavnost bolesti. Deset čimbenika rizika na koje možemo utjecati su: povišen krvni tlak, tjelesna neaktivnost, neodgovarajuća prehrana, prekomjerna tjelesna masa pušenje, konzumacija alkohola, fibrilacija atrija, povišeni masnoće u krvi, šećerna bolest, depresija i stres.

Kako procijeniti krutost (starost) krvnih žila? Postoji pretraga koja je korisna i za visokotlakaše

Arterijska hipertenzija (povišen krvni tlak) često je oboljenje, koje se ne otkriva dovoljno rano. Njegov pravi uzrok najčešće ostaje nepoznat, osim u nekim rijetkim slučajevima. Krvni tlak se lako može provjeriti korištenjem tlakomjera. On  ne daje neke specifične pouzdane simptome koji bi govorili u prilog povišenoga krvnog tlaka. Stoga, često neprepoznat, dobio je naziv „tihi ubojica“, s obzirom na moguće razorne posljedice po zdravlje. Povišen krvni tlak je najvažniji čimbenik rizika, koji povećava rizik od nastanka moždanoga udara tri do četiri puta i u podlozi je većine oboljelih od moždanoga udara.

Smatra se da je 50% moždanih udara baš posljedica neadekvatno regulirane arterijske hipertenzije. Danas postoje učinkoviti lijekovi koji uspješno liječe povišen krvni tlak. Daje se jedan lijek, ili kombinacija nekoliko lijekova koji djeluju svaki na određeni mehanizam nastanka povišenoga krvnog tlaka. Osim lijekova, svakako treba voditi računa o životnome stilu, reguliranjem tjelesne težine (mase), smanjenjem unosa kuhinkske soli u hrani, tjelovježbom, izbjegavanjem alkoholnih pića. Nastojati živjeti opušteno i mirno, ne dozvoliti stresu da uništava kvalitetu života.

Važnu ulogu u kontroli krvnog tlaka, ali i drugih čimbenika rizika ima njihovo praćenje koje je sada moguće uz pomoć mobilnih aplikacija. Prepoznavanjem i praćenjem navedenih čimbenika rizika može se pravovremeno reagirati i započeti s liječenjem. Hrvatsko društvo za prevenciju moždanoga udara ima pojednostavljeni riskometar za procjenu rizika od moždanoga udara, a sudjelovali smo i u razvoju mobilne aplikacije Stroke Riskometer koja je dostupna i na hrvatskom jeziku. Pristup premium sadržaju (individualiziranom sadržaju) je besplatan ukoliko se podijeli putem socijalnih medija.

Prošle godine na Europski dan svjesnosti o moždanome udaru (11. svibnja) pokrenuta je pan-europska akcija za potpisivanje i provođenje Deklaracije o Europskom akcijskom planu za moždanom udaru kako bi se riješio jedan od vodećih uzroka smrti i invaliditeta u Europi. Europska organizacija za moždani udar (eng. European Stroke Organisation – ESO) i Europski savez za moždani udar (eng. Stroke Alliance for Europe – SAFE) pozvale su ministarstva zdravstva diljem Europe da potpišu Deklaraciju o Europskom akcijskom plana za moždani udar.

Cilj Europskog akcijskog plana za moždani udar je poboljšati cijeli put skrbi, od prevencije i ranog liječenja moždanog udara, do potpore i njege nakon moždanog udara. Provedbom Europskog akcijskog plana za moždani udar poboljšat će se ishodi za pacijente i njegovatelje što će povoljno utjecati i na troškove liječenja moždanog udara u svim zemljama Europe.

Europski akcijski plan za moždani udar (SAP-E) uključuje četiri cilja do 2030. godine:

  1. Smanjiti broj moždanih udara u Europi za 10 %
  2. Više od 90% osoba s moždanim udarom u Europi liječiti u posebnoj jedinici za liječenje moždanog udara kao prvom razinom skrbi
  3. Imati nacionalne planove za moždani udar koji uključuju cijeli lanac skrbi od primarne prevencije do života nakon moždanog udara
  4. U potpunosti provesti nacionalne strategije za multisektorske intervencije javnog zdravstva u cilju promicanju i olakšavanju zdravog načina života te kako bi se smanjili okolišni, socioekonomski i obrazovni čimbenici koji povećavaju rizik od moždanog udara.

Hrvatska je među prvima prepoznalo ovu važnu inicijativu, te je potpisana Deklaraciju o Europskom akcijskom planu za moždani udar od strane Ministarstva zdravstva te se planira provedba plana.

Hrvataka liga za hipertenziju svojim trajnim akcijama podiže svijest o svim čimbenicima rizika. Pridružite se i postanite lovac na Tihog ubojicu najvažniji uzrok moždanoga udara. 

Mjerite krvni tlak u ljekarni? Ljekarnica upozorava što nikako ne smijete raditi prije

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo