Lov na tihog ubojicu

Lov na tihog ubojicu

Pridružite se Lovu na tihog ubojicu: Liječnici će vam izmjeriti tlak, a vi osvajajte nagrade

Hrvatska liga za hipertenziju okuplja liječnike, medicinske sestre, ljekarnike, nutricioniste, kineziologe, fizioterapeute, studente i učenice srednjih medicinskih škola te širu akademsku zajednicu i članove drugih struka, ali i bolesnike.

Cilj Lige jest smanjiti učestalost arterijske hipertenzije i povećati kontrolu liječenih hipertoničara. Taj cilj će ostvarivati javnozdravstvenim akcijama i trajnom edukacijom opće populacije predavanjima, edukativnim materijalima, ali poglavito koristeći web stranicu i društvene mreže Lige.

Arterijska hipertenzija je glavni uzrok smrti u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj.

Ono što treba primarno shvatiti je činjenica da hipertenzija nije samo povišen tlak, samo milimetri koje izmjerimo nego složen proces koji oštećuje cijelo tijelo.

Druga važna činjenica je da se arterijska hipertenzija može spriječiti u najvećem broju slučajeva pravilnim načinom života. U svom edukativnom programu koji se u Ligi naziva Lov na Tihog ubojicu populacija će biti educirana o tim demonima – prekomjernom unosu soli, debljini, nedovoljno kretanja, premalo voća i povrća te pušenju.

Na žalost ostvarenje okretanja zdravome životu je još jako daleko za većinu građana Hrvatske i zbog toga novi rezultati govore kako je u Hrvatskoj učestalost hipertenzije u zadnjih 15 godina narasla za gotovo 10% i danas svaki drugi odrasli stanovnik Hrvatske ima arterijsku hipertenziju. Tome pridonosi još uvijek prekomjeran unos kuhinjske soli koje je prosječno preko 10 grama dnevno, pretilost i podatak da samo 30% naše populacije ima normalnu tjelesnu masu itd.

Na tragu toga je danas na konferenciji za medije predstavljen plan rada Lige među kojima je i sutrašnja akcija koja se će se odvijati od 10 do 13 sati i provoditi u četiri grada – Osijeku, Rijeci, Sinju i Zagrebu. U Zagrebu će se akcija održati na križanju Bogovićeve i Gajeve. Više o programu akcija možete naći ovdje

Na konferenciji su sudjelovali akademik Bojan Jelaković, predsjednik Hrvatske lige za hipertenziju, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, predsjednik Hrvatskog kardiološkog društva i potpredsjednik HAZU akademik Davor Miličić, liječnice Maja Baretić i Ivana Petrović.

Hipertenzija je glavni čimbenik rizika za kardiovaskularne ishode poput infarkta miokarda i moždanog udara. Mnogi od njih je moguće spriječiti kada bi se hipertenzija na vrijeme prepoznala i liječila. Dijagnoza se jednostavno postavi, a mora joj se pristupiti individualno jer neki pacijent je priča za sebe, objasnio je Davor Miličić.

Na konferenciji je prikazana i najava filma o provedenoj javnozdravstvenoj akciji u sklopu koje su studenti završne godine medicine, mladi liječnici i njihovi mentori obilazili hrvatske otoke gdje je zdravstvena skrb manje dostupna nego u najvećem dijelu kopnene Hrvatske. Tamo su educirali stanovnike i radili male sistematske preglede.

Akcije se nastavljaju i u kontinentalnim dijelovima gdje je zdravstvena skrb nedostatna, a prvo područe je potresom stradala Banija. Akcija kreće za dva tjedna, točnije od 1. do 3. travnja u selu Majur, a zatim u Petrinji, kaže akademik Jelaković.

Krunoslav Capak je naglasio kako se cijeli zdravstveni sustav treba općenito pozabaviti više nezaraznim bolestima poput karcinoma i hipertenzije, a srećom u medicini postoje “oružja” s kojima ih se može uspješno prevenirati.

Najprije je to zdrava hrana, posebice mediteranska, govori pak Ivana Petrović koja je ujedno predsjednica udruge Zdravi dan koja je u dvije godine postojanja provela brojne javnozdravstvene akcije u Solinu kroz koju je prošlo na stotine ljudi. Ta udruga treba biti primjer drugima.

Ovo je poziv svima da se već sutra priključe i usvajaju ono što će im biti omogućeno kroz aktivnosti Hrvatske lige za hipertenziju – da se priključe sutrašnjoj akciji na trgovima naših gradova, ali da trajno prate napise i informacije koji će biti objavljivani u Večernjem listu koji je medijski partner Hrvatske lige za hipertenziju, ali i na web stranicama i društvenim mrežama Lige i Lova na tihog ubojicu.

Foto: Marko Prpić/Pixsell

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo