Lov na tihog ubojicu

Lov na tihog ubojicu

Slobodno vrijeme iskoristite za fizičku aktivnost i nećete imati problema s debljinom

Osim u Zagrebu, Svjetski dan debljine sličnim je akcijama obilježen i u drugim hrvatskim gradovima, a u akcijama je sudjelovalo nekoliko tisuća građana.

Svi se trebamo uključiti slogan je ovogodišnjeg Svjetskog dana debljine koji je u subotu obilježen u brojnim hrvatskim gradovima pa tako i u Zagrebu. Iz godine u godinu pretilost postaje sve veći javnozdravstveni problem jer uzrokuje kardiovaskularne bolesti, dijabetes i neke tipove karcinoma. Prekomjeran unos rafinirane hrane i sjedilački način života samo pogoršavaju situaciju, a crna statistika pokazuje kako su Hrvati narod s najvećim brojem pretilih u čitavoj Europskoj uniji. 

Kako bi potakli Zagrepčane na promjenu štetnih navika, Referalni centar za liječenje debljine RH u suradnji Trčaonom u Maksimiru su organizirali druženje uz šetnju, vježbanje i zdrav voćni obrok koje je okupilo stotinjak Zagrepčana svih generacija. Mnogi od njih ponijeli su svoje štapove za hodanje koji su im poslužili kao rekviziti za vježbanje. 

Na maloj pozornici kraj ulaza u park, treneri Trčaone najprije su razgibali okupljene, a potom ih podijelili u nekoliko timova te ih poveli u šetnju maksimirskom šumom. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, između 60 i 80 posto odraslih ne kreće se dovoljno, a svakodnevna šetnja u trajanju od samo pola sata pomaže u mršavljenju

U šetnji Maksimirom svi sudionici uživali su u svježem šumskom zraku, zvukovima djetlića i ptica pjevica te pogledu na proljetnice koje su ove godine niknule posvuda. Cilj šetnje bio je na glavnoj maksimirskoj pozornici kraj jezera gdje je uslijedila još jedna runda vježbanja, a okupljene je ondje pozdravio i bivši vaterpolo golman Josip Pavić, osvajač dvije olimpijske zlatne medalje i posebni savjetnik ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac koji je istaknuo tjelovježbu i bavljenje sportom kao važne saveznike u borbi protiv pretilosti. 

Nakon vježbanja, Zagrepčani su dobili na dar zanimljivu brošuru iz koje mogu saznati kako se izboriti s debljinom uz pomoć zdrave prehrane, hodanja i rekreacije. Kao šećer na kraju, svima su podijeljene i ukusne jabuke iz hrvatskih voćnjaka koje su nakon vježbanja i hodanja bile ukusne poput kakve rijetke slastice. 

Odazivom Zagrepčana zadovoljna je i Maja Baretić, endokrinologinja i dijabetologinja te voditeljica Referalnog centra za liječenje debljine pri KBC-u Rebro. 

Bitno je shvatiti  da je ulaganje u zdravlje najbolja investicija. Slobodno vrijeme umjesto na gledanje televizije iskoristite za fizičku aktivnost i nećete pogriješiti, a ni imati problema s debljinom. Na burzi života dionice zdravlja uvijek dobro rastu. Prosječan Europljanin sjedi pet sati na dan, od 60-ih do danas porcije hrane narasle su između 20 i sto puta. Pandemija debljine prisutna je u cijelom svijetu, a u Hrvatskoj je veliki zdravstveni problem. Debljina je jedan od najvećih medicinskih izazova današnjice zbog više razloga. Ona interferira sa svim što radimo, utječe na to koju ćemo odjeću kupiti, u kakvim ćemo stolicama sjediti, kakvog životnog partnera naći, kakvo nam je mišljenje o sebi, rekla je liječnica te pozvala sve da promijene štetne navike i krenu putem zdravlja te da podrže i akciju Lov na tihog ubojicu kojom se upozorava na problem visokog krvnog tlaka i dijabetesa. 

Osim u Zagrebu, Svjetski dan debljine sličnim je akcijama obilježen i u drugim hrvatskim gradovima, a u akcijama je sudjelovalo nekoliko tisuća građana. Uz vaterpolista Josipa Pavića podržali su ga paraolimpijac Ivana Katanušić i danski veleposlanik, NJ. E. Ole Henrik Frijs-Madsen. Čitav događaj napravljene i u suradnji akcijom Lov na tihog ubojicu kojom se upozorava na problem visokog tlaka i šećerne bolesti. S obzirom na dobar odaziv, geslo ovogodišnjeg Svjetskog dana debljine, ‘svi se trebamo uključiti’ je ispunjeno. 

Mia Mitrović

Foto: Zoe Sarlija/Pixsell

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo