Novosti

Ubijamo li se hranom? Loše prehrambene navike povezane su s više smrtnih slučajeva nego pušenje!

Hrana koju svakodnevno konzumiramo veći je ubojica od bilo kojeg drugog faktora rizika, uključujući pušenje cigareta, upozoravaju znanstvenici. Vodeći faktori rizika u prehrani su visoki unos soli i nedovoljna kozumacija zdravih namirnica.

Novo znanstveno istraživanje objavljeno u stručnom časopisu „The Lancet“ donosi podatke o prekomjernoj potrošnji crvenog mesa i mesnih prerađevina te soli i šećera. Također, alarmantni su podaci o konzumiranju voća, povrća i mahunarki zbog čega je na globalnoj razini svaka peta smrt povezana s lošim prehrambenim navikama.

Jedanaest milijuna smrtnih slučajeva u 2017. godini može se pripisati kardiovaskularnim bolestima koje su usko povezane s pretilošću i lošom prehranom – osobito prekomjernom potrošnjom soli.

Hrana koju svakodnevno konzumiramo veći je ubojica od bilo kojeg drugog faktora rizika, uključujući pušenje cigareta, upozoravaju znanstvenici.

Prekomjeran unos soli može biti uzrok srčanih oboljenja

Što je istraživanje potvrdilo?

Ovih 7 namirnica sadrži iznenađujuće velike količine soli

Uspoređujući prehrambene navike stanovništa u različitim dijelovima svijeta, znanstvenici su došli do sljedećih zaključaka:

  • Na globalnoj razini konzumira se 10 puta veća količina slatkih pića od preporučene
  • Ljudi u prosjeku troše 86 posto više soli od količine koja se smatra sigurnom
  • Globalni unos crvenog mesa 18 posto je veći od onog koji se smatra optimalnim
  • Zdrave namirnice, poput cjelovitih žitarica, voća, orašastih plodova i sjemenki, nisu ni približno dovoljno zastupljene u našoj svakodnevnoj prehrani
  • Ekonomska nejednakost veliki je čimbenik – zbog siromaštva veliki dio svjetske populacije ne može pratiti preporuke stručnjaka o svakodnevnoj konzumaciji voća i povrća

Pravilna konzumacija crvenog mesa

Ogroman čimbenik rizika

Ovo istraživanje samo je potvrdilo sumnje koje već godinama postoje u znanstvenoj zajednici, naglašavaju znanstvenici koji su vodili istraživanje.

“Loša prehrana odgovorna je za više smrtnih slučajeva nego bilo koji drugi čimbenik rizika u svijetu. Naša je procjena da su vodeći faktori rizika u prehrani visoki unos soli i nizak unos zdravih namirnica“, rekao je autor istraživanja Christopher Murray, direktor Instituta za mjerenje i evaluaciju zdravlja na Svečilištu Washington u SAD-u.

Što stručnjaci savjetuju?

Izvješće objavljeno u siječnju ove godine kaže da bi potrošnja crvenog mesa i šećera trebala biti prepolovljena, dok bi se konzumacija voća, povrća i orašastih plodova trebala udvostručiti. Na taj način zaustavila bi se globalna epidemija pretilosti, a ujedno dao doprinos borbi protiv klimatskih promjena. Previše soli i nedovoljan unos cjelovitih žitarica i voća vodeći su čimbenici rizika od razvoja teških bolesti kad je u pitanju prehrana.

5 trikova kako se hraniti zdravo, a povoljno

Zaboravite na dijete, mijenjajte navike u kuhinji

M. R. S.

Foto: Shutterstock
 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo