Nada u neko bolje sutra uz pomoć osnivača KLUB-a HEO - Ordinacija.hr

Ordinacija iz bajke

Nada u neko bolje sutra uz pomoć osnivača KLUB-a HEO

Za vrijeme kada ’90-ih čitavim Balkanom odjekuju granate i kada je u svima tinjalo tek malo nade za neko mirnije sutra, u Zagrebu se događalo nešto – još nepoznato Balkanu.

Roditelji, čija glavna misao nije bila spasiti živu glavu u ratu, već pobijediti u borbi spašavanja života svog djeteta od smrtonosne bolesti, osnivaju Prvu hrvatsku udrugu roditelja djece oboljele od malignih bolesti, danas poznatu kao KLUB HEO.

Roditelji oboljele djece okupili su se 27. siječnja 1990. godine i osnovali prvu udrugu u tadašnje vrijeme, te prvu takvu organizaciju građana s jasno izraženim humanitarnim ciljevima i neprofitnim karakterom djelovanja.

Nema institucionalne potpore, ne postoji legislativa niti zakonski okvir za udruge, ne postoji ništa u smislu konkretne formalne pomoći; postoje samo roditelji i njihova malignim bolestima ugrožena djeca kojima doslovno prijeti – smrt – objašnjava Krešo Celić, trenutni predsjednik KLUB-a HEO koji je u to vrijeme i sam bolovao od maligne bolesti, i koji je zajedno s obitelji također kao dijete boravio u stanu KLUB-a HEO.  

KLUB HEO započeo je sve prakse današnjih srodnih udruga, od psihosocijalne pomoći, podrške djeci, podrške roditeljima, nabavke lijekova – sve što se danas radi, sve je to ustanovio KLUB HEO, pod vodstvom dr. Josipa Konje i dr. Ernesta Bilića, Sanje Duplić, Jasminke Štrok i velikog broja roditelja, te mnogih drugih.

U Zagrebu djeluje već 26 godina bez naplate članarine, bez ikakvih naknada, osim honorara za troškove, poput telefona. Klub nikada nije imao institucionalnu podršku, nego je uvijek djelovao izričito donacijama privatnih građana i pravnih osoba. Ova udruga nikada nije ni tražila institucionalnu podršku jer je ustrojena na potpuno drugačiji način. Ima oko 140 članova, a radi se primarno o roditeljima djece koja se liječe ili su se liječili, i koji nisu kapacitirani baviti se vođenjem i poslovima udruge. Većina njih, nakon što im se konačno dijete izliječi, žele što prije ići dalje i zaboraviti na sav horor kroz koji su prošli, ali Klub HEO ostaje iza njih i za sve buduće potrebite roditelje i djecu.

Glavna zadaća ovog kluba oduvijek je bila osigurati smještaj roditeljima čija se djeca liječe u Zagrebu, a sve ostalo dolazi kasnije.

Udruga nikada nije bila medijski eksponirana jer je funkcionirala na taj način da se ponudi smještaj obitelji, da je Jasna Štrok koordinatorica, a inače je zaposlenica KBC-a i čitav život volontira u udruzi, a sve što radi, radi za roditelje, djecu i udrugu. – ističe Celić.

Danas, kad je klub preživio sve što je preživio, pod vodstvom Kreše Celića,  i uz daljnju potporu Jasne Štrok i dr. Bilića te mladog tajnika Berislava, apliciraju na projekte.

Primarna je stavka urediti stan te osigurati sredstva za režijske troškove boravka roditelja. Radi se o stanu od 140 kvadrata koji se nalazi u Gajevoj ulici u Zagrebu, u zgradi koja je spomenik kulture. KLUB-u HEO pripada od 1991. i od tada ima istu funkciju – smještaj roditelja djece koja se liječe u Zagrebu.

G.H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo