Hrana i recepti

Hrana i recepti

10 činjenica koje morate znati o postu

Ususret Uskrsu u katoličkoj se religiji pojavljuju dva dana “strogog posta”, no za post se možete odlučiti i tek ako želite očistiti organizam, kao i ako si želite ubrzati metabolizam i poboljšati imunitet.

Post se definira kao suzdržavanje od hrane, a razlozi zašto osoba posti mogu biti religijski ili zdravstveni. Prije Uskrsa, u katoličkom se kalendaru pojavljuju dva dana tijekom kojih su vjernici obvezni postiti, a radi se o Čistoj srijedi, ili Pepelnici, kojom započinje Korizma, te Veliki petak, petak uoči samog Uskrsa.

No, tradicija posta ne pripada samo katoličkoj vjeri, već se ono može pronaći i u drugim vjerama, kao što se i već tisućama godina mnogi odlučuju za post zbog pročišćavanja organizma. U Islamu je, na primjer, poznat ramazan koji traje 30 dana tijekom kojeg se posti tijekom dana, odnosno od izlaska do zalaska sunca, no ne samo od hrane i pića, već i od pušenja te tjelesnih zadovoljstava.

  1. Post se ne odnosi uvijek na potpuno odricanje od jela kroz određeni period vremena, već se može odnositi i na izbjegavanje određene vrste namirnica i alkohola.

  2. U katoličkoj se religiji odnosi na izbjegavanje konzumacije mesa i mesnih prerađevina te objedovanje u potpunosti jednom dnevno. Kod katolika, svaki je petak nemrs, koji je sličan postu, no vjernici mogu jesti uobičajen broj obroka dnevno, s tim da se ponovno izbjegava meso i mesne prerađevine.

  3. Post se smatra učinkovitom i jeftinom metodom čišćenja organizma, odnosno jedan je od oblika detoksikacije, koju možete vrlo lako samostalno učiniti. U njen je pozitivan učinak vjerovao i sam Hipokrat. Također postoji nekoliko načina na koji možete postiti, poput toga da jedan dan u tjednu ili mjesecu u potpunosti “živite” na vodi ili da kroz duži period konzumirate prirodne namirnice, poput sokova od voća i povrća. Ako se odlučite na “život na vodi”, taj se dan što više odmarajte i ne odlučujte se za fizičke aktivnosti.

  4. Tijekom posta, tijelo koristi već postojeće zalihe energije u organizmu, a samim time riješava se i toksičnih višaka u vitalnim organima, poput jetre, pluća i debelog crijeva. Ako postom želite detoksicirati svoje tijelo, moguća je pojava nuspojava, poput glavobolje, kašlja i grlobolje.

  5. Ako postite, morate posebno pripaziti na hidrataciju, odnosno zdrave bi odrasle osobe morale piti barem 2-3 litre vode dnevno.

  6. Iako se tijekom posta koriste postojeće zalihe energije, osjećat ćete se kao da sami imate više energije. Neka istraživanja pokazuju kako je razlog tome što organizam počinje ispuštati endorfine, kako bi se stimulirala aktivnost i potreba za “lovom na hranu”. Ako inače konzumirate vrlo zašećerenu hranu, mogući su dodatni simptomi pošto šećer također stvara ovisnost.

  7. Istraživanje objavljeno 2012. godine tvrdi da terapijski post utječe na poboljšanje sna i raspoloženja, pogotovo tijekom dužih perioda. Na primjer, od drugog do sedmog dana se uočilo veliko poboljšanje raspoloženja kod osoba sa simptomima depresije te osjećaj smirenosti.

  8. Tri dana posta poboljšavaju imunitet, odnosno potpuno ga regeneriraju. To je pokazalo istraživanje provedeno na Sveučilištu Južne Kalifornije. Studija smatra da izgladnjivanje potiče u organizmu stvaranje novih bijelih stanica koje pomažu u borbi protiv infekcija. Savjetuje se čak i starijim osobama, a razlog ponovno leži u tome da se možete riješiti štetnih toksina u organizmu te samim time pojačati imunitet.

  9. Povremeni post sve se češće koristi kao način mršavljenja, a odnosi se osim na preskakanje nekih obroka, također i na manji unos kalorija u organizam. Na primjer, može se odnositi na potpuni post tijekom jednog dana u tjednu, dok druge dane pazite na unos kalorija. Osim toga, možete jesti tek onda kada ste gladni – odnosno samo onda kada vam doslovno krulji želudac. Još jedan primjer povremenog posta je tzv. Leangains, koji označava da u periodu od 16 sati ne jedete ništa, a zatim u preostalih 8 sati jedete tri obroka, a ovdje se savjetuje veliki unos proteina, pogotovo ako pri ovom postu i trenirate.

  10. Povremeni post ubrzava metabolizam, a razlog tome je što se tijekom posta probavnom sustavu daje odmor, što metabolizmu može dati energiju za sagorijevanje masnoće i bolji metabolizam.

Ako se odlučite za post na duži period uz pomoć kojeg želite očistiti svoj organizam ili pomoći si kod određenih zdravstvenih tegoba, posavjetujte se sa stručnjakom kako bi bili sigurni da si nećete naštetiti.

Pronađite ideje i recepte za najbolji Uskrs, a pripremite i jedan od 5 ribljih recepata za korizmeni post

Foto: Shutterstock 

G. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo