Hrana i recepti

Hrana i recepti

10 činjenica o steviji, biljci koja je do 300 puta slađa od šećera

Foto: Shutterstock

Stevija je alternativa šećeru koja dolazi u nekoliko oblika, poput suhog lišća i ekstrakta u prahu, a vaš će obrok ili napitak zasladiti i od 200 do 300 puta više od šećera.

Stevia rabaudiana Bertoni je biljka koja je porijeklom iz Paragvaja i Brazila, a poznata je kao alternativa šećeru. U tim državama, lokalno stanovništvo godinama koristi steviju za zaslađivanje hrane te je koriste za liječenje različitih zdravstvenih tegoba, poput opeklina, kolike i probavnih tegoba.

U “novom” svijetu, kao i kod nas, stevija je biljka koja je se u zadnjih 10 godina bori sa zabranama na tržištu, a kao razlog institucije navode njen nedovoljno istražen utjecaj na zdravlje. Ipak, u obliku zaslađivača, danas se može pronaći u raznim trgovinama.

 1. Stevija i steviol glikozoid, ekstrakt je koji se izvlači iz biljke te je temelj zaslađivača od stevije, nema kalorija.

 2. Kada je u prahu, stevija je od 200 do 300 puta slađa od šećera, a sam je list stevije 10 do 15 puta slađi.

 3. O utjecaju stevije na zdravlje provedeno je niz istraživanja, a kontradiktorna su jedna drugima. No, neka ju povezuju s tim da pozitivno utječe na hipertenziju, smanjivanje krvnog tlaka, kao i da je odlična alternativa šećeru za dijabetičare, pogotovo za one koji pate od dijabetesa tipa 2.

 4. Administracija za lijekove i hranu (FDA) Sjedinjenih Američkih Država dugo je steviju tretirala kao ilegalnu biljku te je nije željela plasirati na tržište kao zaslađivač, već se danas nalazi na tržištu kao dodatak prehrani.

 5. Savjetuje se oprez osobama koje imaju vrlo nizak šećer, kao i osobama koje koriste različite lijekove da se posavjetuju sa svojim liječnikom trebaju li u potpunosti zamijeniti šećer stevijom.

 6. Stevija se može pronaći u nekoliko oblika: svježi listovi biljke, suhi listovi biljke, ekstrakt stevije, kao i tekući oblici stevije, kao što je sirup. 

 7. Istraživanja su također pokazala da, za razliku od šećera, stevija ne uništava zube, odnosno ne potiče truljenje zubiju.

 8. Može se dodavati u razna jela i pića, poput čajeva, smoothija, jogurta i kave, no pazite s doziranjem, pogotovo ako niste upoznati sa slatkoćom stevije.

 9. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je nakon niza provedenih istraživanja koji su se temeljili na dugoročnim posljedicama konzumiranja stevije, preporučila dnevnu dozu steviola glikozoida do 4 mg/kg osobe.

 10. Mnogi korištenje stevije povezuju s mršavljenjem, pogotovo zato što nema kalorija. No, ako ste inače skloni konzumiranju slatke hrane – stevija neće biti magičan lijek koji će vam pomoći u mršavljenju. Također, po nekim istraživanjima, pretjerano korištenje stevije može potaknuti neke nuspojave, poput mučnine ili nadutosti.   

Pogledajte i 10 činjenica o maslačku, a također i 10 činjenica o kokosovom ulju zbog kojeg ćete ga napokon početi koristiti

  Ordinacija preporučuje

  card-icon

  Zdravstveni adresar

  S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

  card-icon

  Baza bolesti

  Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

  Možda će vas zanimati i ovo