Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ananas i papaja – ljetni zdravstveni asevi

Konzumacija svježeg voća i povrća može poboljšati vaše zdravlje i omogućiti dugovječnost, s obzirom da su ovi plodovi bogati vlaknima, vitaminima, mineralima i enzimima.

Dva takva ljetna primjera su ananas i papaja! Slatki su i sočni plodovi ljeta, ugodnog okusa, a istovremeno su pravi ključ zdravlja jer njihova konzumacija sa sobom povlači mnoge zdravstvene dobrobiti. Papaja sadrži papain, dok je tajna ananasa bromelain. Riječ je o dva enzima koja razgrađuju i probavljaju proteine te onemogućuju kancerogenu aktivnost.

Papaja

Ako tražite saveznika mršavljenja – našli ste ga u papaji. Ovo voće također može pomoći kada vas muči žgaravica, loša probava ili vjetrovi. Siromašna je kalorijama, a bogata vitaminima A i C. Ovi vitamini pospješuju naš imunološki sustav te nas štite od redovitih boljki u jesen ili zimu – prehlada i gripe.

Enzim papain može smanjiti upalne procese kod mnogih bolesti, uključujući reumatoidni artritis, osteoartritis, giht ili astmu. Znanstvenici s Floride su otkrili da ekstrakt sušenih listova papaje ima dramatičan antikancerogeni učinak i to protiv širokog spektra tumora – uključujući i rak vrata maternice, dojke, jetre, debelog crijeva, pluća i gušterače.

Ima blago laksativno djelovanje, a pomaže ženama koje imaju neredoviti menstrualni ciklus. Sok nezrele papaje dobrobitan je za razna kožna oboljenja, npr. psorijazu i akne, a istovremeno može smanjiti tamne mrlje na licu.

Ananas – sinonim za ljeto

Rijetko koje voće govori “ljeto” kao ananas! Slatki i egzotični plodovi pravi su izvor vitamina C koji tijelu pomaže apsorbirati željezo i na taj način sprječavaju nastanak anemije. Ovaj vitamin zdravlja pozitivno djeluje i na zaštitu organizma od slobodnih radikala koji uzrokuju mnoge bolesti i mogu dovesti do raka. Također je bogati izvor vitamina B1, B6, bakra, magnezija i vlakna, a s obzirom da je bogat manganom, čuva gustoću naših kostiju.

Ananas, koji korijene vuče iz Kariba, bio je iznimno cijenjen u Europi, skup i rezerviran za kraljevske dvore. Naziv potječe od indijske riječi “anana” što znači “odlično voće”.

Što je ananas svježiji, ima više bromelaina, no bitno je zapamtiti kako kuhani ili konzervirani ananas nema ljekovita svojstva. Ovaj enzim djeluje protuupalno – ako vas bole zglobovi, svaki dan pojedite pola šalice ananasa jer ćete tako ublažiti svoje bolove.

Baš kao i papaja, i ananas može pomoći u probavi – smanjuje vjetrove, osjećaj nadutosti, mučnine i zatvora.

Uživajte u zdravstvenim dobrobitima ovih sočnih i korisnih plodova ljeta!

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo