Borovnice mogu smanjiti veličinu tumora - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Borovnice mogu smanjiti veličinu tumora

Borovnice, jedan od bogatijih izvora antioksidansa, mogu pomoći smanjiti veličinu tumora raka dojke, tvrde američki istraživači.

Ovim se ljubičastim bobicama pripisuju mnoge zdravstvene dobrobiti, što nije čudno jer su borovnice pravi rudnik antioksidansa, vitamina i minerala, pogotovo kalcija, fosfora i željeza i vitamina C. Ovo se ukusno voće preporučuje u prevenciji raznih bolesti kao što su krvna oboljenja, srčane bolesti, regulaciji šećera i masnoća, bolesti urinarnog trakta, rak i sl.

Borovnicama će se vrlo rado okrenuti osobe koje muku muče s kilogramima jer su one korisne u dijetama zahvaljujući vlaknima koja daju osjećaj sitosti. Za razliku od svježih bobica koje blago čiste organizam, sušene borovnice zaustavljaju proljev.

Sada su istraživači Sveučilišta u Kaliforniji ustanovili kako one mogu pomoći u borbi protiv raka dojke. Proučavali su tri skupine laboratorijskih miševa: jedni su imali uobičajenu prehranu, drugima je nadodano pet posto praha borovnica, dok su “ispitanici” treće skupine konzumirali deset posto borovnica kroz razdoblje od dva tjedna. Nakon tog razdoblja su svim miševima ubrizgane agresivne stanice raka dojke.

Šest tjedana kasnije istraživači su zaključili kako su kod miševa koji su konzumirali pet posto praha borovnica uz svoju uobičajenu prehranu uspjela smanjiti veličina tumora za čak 75 posto u odnosu na kontrolnu skupinu. Čini se kako veća količina borovnica ne znači bolju zaštitu, s obzirom da se veličina tumora smanjila za 60 posto kod miševa koji su konzumirali deset posto praha borovnica.

Ove se dobrobiti pripisuju flavonoidima iz borovnica, pogotovo antocijaninima i flavanolima. Istraživači su napomenuli kako bi borovnice mogle pomoći i ljudima, s time da njihov ekvivalent potreban za zaštitu iznosi oko dvije šalice svježih bobica dnevno. Možete li zamisliti ukusniji načn zaštite od raka?

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo