Hrana i recepti

Hrana i recepti

Evo zašto bi vam maslac od kikirikija trebao biti na listi omiljenih namirnica

Foto: Shutterstock

Koja bi bila vaša omiljena zdrava namirnica? Možda maslac od kikirikija? Zdrav i ukusan, omiljen je namaz svih generacija.

Maslac od kikirikija je prepun nutrijenata koji čuvaju zdravlje, pa se tako u njemu nalaze vitamin E, magenzij, željezo i vitamin B6, a istraživanja pokazuju kako osobe koje redovno konzumiraju orašaste plodove i maslac od kikirikija imaju puno manje šanse od srčanih oboljenja u dijabetesa tip 2.

Kikiriki također sadrži vlakna, iznimno korisna za nesmetano funkcioniranje crijeva i probave. Ukoliko želite smanjiti vlastit rizik od raka debelog crijeva kao i stvaranja žučnih kamenaca, predlažemo da poznatu mahunarku uvedete u redovitu prehranu.

Kalcij i vitamin D skriveni u kikirikiju doprinose zdravlju kostiju i zuba. Na taj se način dugoročno sprječava rizik od osteoporoze tijekom kasnijih godina života.

Rogač je odličan kao diuretik, blagotvorno djeluje na probavu i smanjuje apetit

Sve dobrobiti maslaca od kikirikija

No, ako vam maslac od kikirikija nije ukusan, razmislite malo o njegovim dobrobitima za zdravlje.

Smanjuje apetit i potiče mršavljenje

Tko jede kikiriki i maslac od kikirikija može se pohvaliti vitkijom linijom iako nije dijetna namirnica. Radi se o kombinaciji proteina i vlakana koji će smanjiti osjećaj gladi. Rezultati studije objavljene u British Journal of Nutrition navodi kako su osobe koje ujutro jedu maslac od kikirikija primijetile da nisu bile gladne i do 12 sati nakon doručka.

Jača memoriju

Kikiriki je hrana za mozak. Istraživanja su dokazala da vitamin B3 koji se nalazi u kikirikiju pruža puno dobrobiti za zdravlje, što uključuje poboljšanje rada mozga i jača memoriju.

Štiti srce

Kikirki je bogat nezasićenim mastima, koje utječu na snižavanje razine lošeg kolesterola. 

Smatra se da žene koje jedu najmanje pet jušnih žlica ove namirnice tjedno imaju 44 posto manje šanse da će doživjeti srčana oboljenja. 

Za divnu kosu i kožu

Kikirki sadrži biotin, B vitamin koji vašu kosu čini tako lijepom i gustom. Spomenimo i vitamin E koji hrani kožu te je brani od štetnih UV zraka.

Kesten – kuhati ili peći ovu zdravu i ukusnu jesensku namirnicu?

A. :A

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo