Hrana i recepti

Hrana i recepti

Grickajte orašaste plodove za zdravo srce

Konzumacija orašastih plodova može znatno smanjiti vaš rizik od bolesti srca ili čak raka.

Najnovije istraživanje stručnjaka s Harvarda potvrdilo je kako konzumacija orašastih plodova može sniziti rizik od smrti zbog raka, srčanih oboljenja i mnogih drugih uzroka.

U 30-godišnje istraživanje je bilo uključeno više od 118.000 zdravih ispitanika, a potvrđeno je kako su osobe koje redovito grickaju orahe, bademe, indijske oraščiće i slične orašaste plodove (i to 30 grama dnevno) izloženi 20 posto nižem riziku od umiranja zbog bilo kojeg uzroka.

Jednako tako, obožavatelji orašastih plodova imaju 25 posto manje izglede umrijeti zbog bolesti srca, 20 posto manje šanse umrijeti zbog dijabetesa i plućnih bolesti te deset posto manje šanse umiranja zbog malignih bolesti. Grickanje oraščića također osigurava dulji život, pa čak i ako osobe ne vježbaju redovito, jedu premalo voća i povrća ili su preteške.

“Smanjenje smrtnosti je konkretno. Prema mom mišljenju, konzumacija orašastih plodova se može usporediti s drugim moguće dobrobitnim koracima stila života, kao što su tjelovježba i izbjegavanje pretilosti te transmasti”, objasnio je Charles Fuch, onkolog Instituta za rak Dana-Farber i profesor Medicinskog fakulteta na Harvardu, ujedno i voditelj istraživanja objavljenog u časopisu New England Journal of Medicine.

Uživate li vi grickati oraščiće?

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo