Grožđe je odgovor za osteoartritis koljena - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Grožđe je odgovor za osteoartritis koljena

Ne samo da su stručnjaci Ženskog sveučilišta Teksas ovom studijom ustanovili kako prah grožđa može poboljšati fleksibilnost koljena, nego takošer ublažuje bol u koljenu.

Znanstvenici smatraju kako konzumacija grožđa može pomoći osobama koje boluju od osteoartritisa koljena. Naime, polifenoli iz sočnih bobica mogu poboljšati zdravlje hrskavice koja s vremenom ili ozljedama slabi i oštećuje se, a zbog čeka koljeno gubi svoju pokretljivost i fleksibilnost.

Ne samo da su stručnjaci Ženskog sveučilišta Teksas ovom studijom ustanovili kako prah grožđa može poboljšati fleksibilnost koljena, nego takošer ublažuje bol u koljenu. Do ovog su zaključka stigli nakon što su analizirali 72 osobe s osteoartritisom koljena koje su podijelili u dvije skupine; jedni su ispitanici bili podvrgnuti režimu prehrane obogaćenom grožđem kroz razdoblje od 16 tjedana, dok su ostali ispitanici konzumirali placebo. Ustanovljeno je kako su se faktor rasta hrskavice (IGF-1) i sposobnost izvođnja težih aktivnosti povećali kod ispitanika koji su konzumirali grožđe, usporedno s placebo skupinom. Izuzetak su bile osobe starije od 65 godina. Biomarkeri iz krvi, koji upućuju na upalu, bili su povećano kod svih ispitanika na početku studije, no snizili su se kod osoba koje su jele grožđe.

Nažalost, nije poznato koju su koncentraciju američki istraživači grožđa davali ispitanicima.

Grožđem do bitnih vitamina

Grožđe nije samo crno i bijelo, baš kao i sve ostalo u životu! Postojerazne vrste grožđa, različitih boja i okusa. Postoje crna, ljubičasta, zelena, kao i ružičasta grožđa.

Neovisno o vrsti, možete biti sigurni da su bobice pune bitnih vitamina poput vitamina A, vitamina C, vitamina B6, vitamina B i folne kiseline. Oko 100 grama grožđa sadrži 20-25 posto dnevne potrebe za vitaminom C!

Najvažnija dobrobit koja proizlazi iz prehrane grožđem je bogatstvo antioksidansa, odnosno fitonutrijenata koji se nazivaju polifenoli. Ovi antioksidansi se vežu na “slobodne radikale” u vašem tijelu i smanjuju naslage na krvnim žilama, čime se poboljšava zdravlje vašeg srca.

Brojne studije pokazale su da crno vino – kada se konzumira u umjerenim količinama – povećava razinu HDL-a (‘dobrog’ kolesterola), a smanjuje razinu LDL-a (‘lošeg’) kolesterola u krvi.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo