Hrana i recepti

Hrana i recepti

Hrana začinjena čilijem čuva srce!

Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali kako konzumacija čili papričica godi zdravlju srca.

Do ovakvog su zaključka došli američki znanstvenici koji su proučavali kapsaicin – pigment koji spomenutim papričicama osigurava vatrenu boju. On je najčešći kapsaicinoid u čiliju, a ujedno i najproučavaniji njegov sastojak. Povezan je sa širokim rasponom potencijalnih zdravstvenih dobrobiti – dokazana su njegova svojstva protiv raznih tipova bolova – od artritisa do migrena. Pozitivni djeluje i protiv raka te dijabetesa.

kKapsaicin se odavno upotrebljava u medicini kao jedan od sastojaka krema koje utrljavanjem u kožu smanjuju bol izazvanu artritisom i ostalim stanjima.

I prijašnja su istraživanja pokazala da hrana začinjena čilijem može sniziti krvni tlak, smanjiti kolesterol u krvi i rizik od stvaranja opasnih krvnih ugrušaka.

“Istraživanjem smo otkrili da kapsaicin godi zdravlju srca na dva načina. On snižava razinu kolesterola, smanjujući njegovo nakupljanje u organizmu, ali i povećavajući razgradnju i izlučivanje. Spomenuti sastojak također blokira djelovanje gena koji ograničavaju protok krvi do srca i drugih organa. Na taj način se pospješuje protok krvi kroz žile”, poručuju znanstvenici.

Čili paprika je začin koji se u indijskoj kuhinji dodaje
hrani za pikantan, ljuti okus. Više o ovom začinu pročitajte u kolumni Ratana Chaudharya, vlasnik indijskog restorana Maharadja.

   

  K. R.

  Ordinacija preporučuje

  card-icon

  Zdravstveni adresar

  S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

  card-icon

  Baza bolesti

  Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

  Možda će vas zanimati i ovo