Hrana i recepti

Hrana i recepti

Jedite rajčice i zaštitite se od moždanog udara!

Rezultati najnovijeg Finskog istraživanja su pokazali da muškarci koji u krvi imaju povišenu razinu likopena – spojeva otkrivenih u rajčicama – imaju dvostruko manji rizik od moždanog udara nego muškarci s nižom razinom spomenutih antioksidansa.

jLikopen, spoj koji daje rajčicama specifičnu crvenu boju je već odavno povezan s nižim rizikom od raka prostate. On može spriječiti brzo zgrušavanje krvi koje predstavlja primarni uzrok moždanog udara.

Likopen je koristan i protiv brojnih drugih zdravstvenih komplikacija i bolesti. Svakog dana naše stanice oštećuju slobodni radikali (oksidansi) koji nastaju pucanjem veza unutar molekula u stanicama našeg organizma, pod utjecajem različitih faktora, kao što su: pušenje, izloženost ionizirajućem zračenju, UV zrakama, zagađenom zraku… I protiv njih pomaže ovaj antioksidans. Likopen ima sposobnost inaktivacije slobodnih radikala koji mogu oštetiti naše stanice. Kao glavni karotenoid u ljudskoj krvi, likopen štiti lipide, proteine i DNA od oksidacije.

Osim što se nalazi u rajčicama, likopen daje boju lubenici, papaji, te crvenom i ružičastom grejpu.

Rezultati su objavljeni u časopisu Neurology.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo