Hrana i recepti

Hrana i recepti

Jeste li probali ovu superhranu za zdravlje i ljepotu?

Foto: Shutterstock

Konoplja je tijekom više od 5.000 godina povijesti služila kao izvor važnih nutrijenata za čovjeka te kao sirovina za proizvodnju tekstilnih i građevinskih vlakana.

Široka primjenjivost konoplje razlog je njenog povratka u kuhinje ljubitelja zdrave hrane, kupaonice i ormare. Od nje se u svijetu preradom dobiva oko od 20.000 različitih proizvoda.

Konopljine sjemenke su izuzetno hranjive za ljude i za životinje, a od njih je moguće dobiti čitav niz visokohranjivih proizvoda.

“Svi ti proizvodi mogu se koristiti u prehrambene i kozmetičke namjene. Bogate su nezasićenim masnim kiselinama, sadrže sve esencijalne aminokiseline i odličan su izvor za probavu prijeko potrebnih vlakana. Od masnoća ističe se omega-3 masna kiselina, snažnog protuupalnog djelovanja i nužna za pravilno funkcioniranje ljudskog organizma.” pojasnila je za čitatelje Ivana Lazić iz ekotrgovine Konoplja&co.

Konopljino ulje, brašno i proteinski prah

“Prešanjem sjemenki dobivamo zelenkasto i aromatično konopljino ulje koje nije poželjno zagrijavati, a bogato je omega-3 masnim kiselinama u optimalnim omjerima s omega-6 masnim kiselinama (1:3), nizom vitamina topivih u masnoćama od kojih se ističe tokoferol, steroli, fenoli i ostali vitamini i fitokemijski spojevi.”, dodaje Ivana.

Osim ulja, najčešći proizvod od konopljinih sjemenki je brašno: “Vlaknima bogata sirovina za izradu kruha, tjestenine, slastica i proteinskih pripravaka, česti je dodatak shakeovima za fizički aktivne i osobe na prehrambenim režimima s pojačanim unosima proteina.”, napominje Ivana Lazić te ističe važnost ove namirnice za sve vegetarijance i vegane koji preferiraju ovaj izvor proteina kao zamjenu za one životinjskog podrijetla.

Konopljino ulje u kozmetici

Konopljino ulje odlična je sirovina i u industriji preparata za kozmetičke namjene. “Zbog bogatstva nutrijentima korisnih za kožu koristi se u izradi kozmetike za cijelo tijelo, za djecu i odrasle. Paste za zube, šamponi i balzami, ulja za kosu i tijelo, kreme i tonici samo su dio kozmetičkih pripravaka s konopljom koje možete koristiti i čije benefite možete osjetiti i na svojoj koži.” zaključuje Ivana te vas poziva da isprobate sve dostupne proizvode te tako zaštitite svoje zdravlje i očuvate ljepotu.

Foto: Shutterstock

Ana Abrahamsberg

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo