Jogurt može sniziti vaš kolesterol, ali nije svejedno koji - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Jogurt može sniziti vaš kolesterol, ali nije svejedno koji

Foto: Shutterstock

Jogurt je dobar izvor vitamina i proteina, ali treba izbjegavati one zašećerene. Također provjerite deklaraciju jer nisu svi jednako bogati vrijednim tvarima

Iako je tijelu kolesterol potreban kako bi se gradile zdrave stanice, ako ga je previše mogu se taložiti naslage masnoća na krvnim žilama, što vam podiže rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Prehrana, uz ostale čimbenike, važna komponenta koja određuje razinu kolesterola. Dok neke namirnice pomažu smanjiti ga, druge ga podižu. Jogurt je među dobrim izborima, no i tu treba biti oprezan.

Kolač sa smokvama, grčkim jogurtom i medom – fantastičan za doručak i za večeru

Prema riječima nutricionistica Lyssie Lakatos i Tammy Lakatos Shames to je nemasni jogurt, bogat probioticima, koji sadrži malo šećera a puno proteina. 

Iako je jogurt kvalitetna namirica, sadrži li visoke količine šećera, dogodit će se isto kao da jedete slatkiše, pojasnile su.

Prevelika unos šećera može imati utjecaja na upalne procese, što kolesterol čini još opasnijim. Kada je u pitanju odabir jogurta, nutricionistice savjetuju da birate proizvod koji ne sadrži zasićene masti, ali niti puno šećera, ali je važno da u njemu ima dovoljno proteina i probiotika. Stoga izbjegavajte voćne jogurte s dodanim šećerima.

Shutterstock

Koristi jogurta

Unošenjem jogurta u organizam unosimo kalcij koji signalizira izlučivanje manje hormona kortizola, što olakšava mršavljenje dok aminokiseline pomažu u sagorijevanju masnih naslaga.

Većina jogurta sadrži probiotike, dobre bakterije koje žive u probavnom traktu i pomažu u izbacivanju štetnih mikroorganizama iz tijela koji mogu uzrokovati upale.

Također je značajan izvor kalija, fosfora, riboflavina, joda, cinka, vitamina B5 te B12. Kalij iz jogurta (600mg kalija na 220g jogurta) pomaže u izbacivanju viška soli iz organizma, što smanjuje rizik od visokog tlaka.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo