Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kolač sa smokvama, grčkim jogurtom i medom – fantastičan za doručak i za večeru

Jednostavan i brz kolač bez glutena fantastičnog je okusa, a oduševit će sve ljubitelje smokava.

Pripremit ga možete sa svim vrstama smokvi, a najbolji je ako ga poslužite s grčkim jogurtom i medom, piše thekitchn.com.

Voda s cimetom – jednostavan napitak odličan za zdravlje i vitkost

Sastojci:

  • 10 do 12 svježih, zrelih smokava
  • 4 velika jaja
  • 100 g šećera 2 žličice šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije ili badema
  • 200 g bademovog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1/2 žličice soli
  • 1/2 žličice cimeta
  • Grčki jogurt i/ili med za posluživanje

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Obložite dno tepsije papirom za pečenje. Stranice tepsije dobro premažite maslacem ili sprejom za kuhanje.

Smokvama odrežite peteljke i prepolovite po dužini.

Odvojite 4 velika jaja i bjelanjke izmiksajte sa 100 grama šećera.

U žumanjke u drugoj zdjeli dodajte ekstrakt vanilije ili badema i miješajte dok se dobro ne sjedini sve.

Dodajte bademovo brašno, prašak za pecivo i sol. Miješajte dok se sve ne sjedini.

1/3 snijega prebacite u smjesu i lagano miješajte. Dodajte preostale bjelanjke i nježno miješajte dok se ne sjedine. Smjesa neće biti previše glatka zato ne trebate previše miješati. 

Prebacite smjesu u pripremljenu tepsiju i nježno rasporedite u ravnomjeran sloj. Polovice smokava s prerezanom stranom prema gore rasporedite u jednom sloju na biskvit.

Pospite s preostale 2 žličice šećera i s mljevenim cimetom.

Pecite dok se rubovi kolača ne počnu odvajati od stijenki odnosno dokne postane zlatno-smeđi, oko 25 do 30 minuta.

Poslužite s grčkim jogurtom i malo meda.

Matcha proteinske kuglice – fantastična zdrava poslastica gotova za pet minuta

M. P.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo