Jednostavan i brz kolač bez glutena fantastičnog je okusa, a oduševit će sve ljubitelje smokava.
Pripremit ga možete sa svim vrstama smokvi, a najbolji je ako ga poslužite s grčkim jogurtom i medom, piše thekitchn.com.
Voda s cimetom – jednostavan napitak odličan za zdravlje i vitkost
Sastojci:
- 10 do 12 svježih, zrelih smokava
- 4 velika jaja
- 100 g šećera 2 žličice šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije ili badema
- 200 g bademovog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
- 1/2 žličice cimeta
- Grčki jogurt i/ili med za posluživanje
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Obložite dno tepsije papirom za pečenje. Stranice tepsije dobro premažite maslacem ili sprejom za kuhanje.
Smokvama odrežite peteljke i prepolovite po dužini.
Odvojite 4 velika jaja i bjelanjke izmiksajte sa 100 grama šećera.
U žumanjke u drugoj zdjeli dodajte ekstrakt vanilije ili badema i miješajte dok se dobro ne sjedini sve.
Dodajte bademovo brašno, prašak za pecivo i sol. Miješajte dok se sve ne sjedini.
1/3 snijega prebacite u smjesu i lagano miješajte. Dodajte preostale bjelanjke i nježno miješajte dok se ne sjedine. Smjesa neće biti previše glatka zato ne trebate previše miješati.
Prebacite smjesu u pripremljenu tepsiju i nježno rasporedite u ravnomjeran sloj. Polovice smokava s prerezanom stranom prema gore rasporedite u jednom sloju na biskvit.
Pospite s preostale 2 žličice šećera i s mljevenim cimetom.
Pecite dok se rubovi kolača ne počnu odvajati od stijenki odnosno dokne postane zlatno-smeđi, oko 25 do 30 minuta.
Poslužite s grčkim jogurtom i malo meda.
Matcha proteinske kuglice – fantastična zdrava poslastica gotova za pet minuta
M. P.
Foto: Shutterstock