Lubenica ima mnoštvo prednosti, no bolujete li od jedne bolesti morate biti na oprezu - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Lubenica ima mnoštvo prednosti, no bolujete li od jedne bolesti morate biti na oprezu

Lubenica je prirodni diuretik, podiže libido, te je izvor vitamina I minerala. Ipak, dijabetičari trebaju biti na oprezu  

Ljetne vrućine idealno je ublažiti rashlađenom slatkom lubenicom. Ovo ukusno sezonsko voće većinom je sastavljeno od vode, a idealno je za zasladiti se jer ima samo 30 kalorija na 100 grama. Također je izvrstan izvor vitamina B, C, vitamina A, kalija i magnezij. Ova dva zadnja važna su za regulaciju krvnog tlaka.  

Ljekovita svojstva

Lubenica sadrži antioksidanse te aktivne tvari koje ublažavaju upale u organizmu. Usto je i diuretik, potiče rad bubrega te povećava stvaranje urina što pogoduje izbacivanju toksina iz organizma. Korisne su čak i koštice koje su bogat su izvor magnezija, fosfora, kalija i drugih minerala. U azijskoj medicini koštice lubenice se koriste za čišćenje bubrega i u druge medicinske svrhe. 

Fantastično voće za čišćenje organizma – pomaže i kod mršavljenja, a rijetko ga jedemo

Lubenica je bogata likopenom – antioksidansom koji sprečava bolesti srca i krvožilnog sustava. Sadrži i vlakna koja smanjuju razine lošeg kolesterola. No, dijabetičari bi ipak trebali pripaziti jer jedna velika kriška ima 20 grama šećera pa je bolje kozumirati voće nižeg glikemijskog indeksa.

Shutterstock

Pojačava libido

Jedna od manje poznatih stvari je da je lubenica dobra za libido jer sadrži fitokemikaliju citrulin koja ima svojstvo opuštanja krvnih žila. U tjielu se ona pretvara u arginin, aminokiselinu koja je korisna za krvožilni sustav jer daje elastičnost stijenkama arterija. Djelovanje je slično onom Viagre pa vam nekoliko kriški lako može poboljšati seksualni život.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo