Hrana i recepti

Hrana i recepti

Fantastično voće za čišćenje organizma – pomaže i kod mršavljenja, a rijetko ga jedemo

Shutterstock

Ako želite izgubiti višak kilograma koje ste nakupili tijekom ljeta, može vam pri tome pomoći jedno zanimljivo voće!

Gubiti kilograme na zdrav način znači da ćete paziti što i kada jedete, imati plan vježbanja, uvijek savjetuju stručnjaci, a voće i povrće bi se i tada trebalo što češće nalaziti na vašem tanjuru jer će pružiti puno nutrijenata, malo kalorija ali i puno energije. 

Sad kad i to znamo, evo što kaže nutricionistica i stručnjakinja za zdravlje Lisa Richards, o iznenađujućim dobrobitima jednog voća, kako za zdravlje tako i za savršenu liniju. 

Ovo svi želimo znati: 7 taktika kako izbjeći posjet liječniku ili ostanak u bolnici

Kako pitaja može pomoći pri mršavljenju? 

Pitaja se ne spominje često kao iznimno ukusno, raznovrsno voće koje pruža brojne zdravstvene dobrobiti, navodi  Richards. Pitaja ima krasnu boju kore, a kada se prereže tu je egzotična unutrašnjost što će iznenaditi nekoga tko prvi put pitaju vidi. Odlična je namirnica za zdravlje probave jer sadrži puno vlakana koji djeluju kao prebiotik, a on hrani dobre bakterije u crijevima, poznatije kao probiotici, što će regulirati probavu kao i mnoge brojne procese u tijelu, a spriječit će upalne procese imunološkim odgovorom. 

Kada su crijeva zdrava i kada je u njima sve u ravnoteži, tijelo će se puno lakše nositi s bolestima i virusom. Ako dodate ovo voće svojim obrocima, to je odličan način za održavanje zdravlja probave ali i pomoć kod gubitka kilograma. 

Pitaja je posebna i po tome što pruža organizmu bogatstvo željeza biljnog podrijetla, a odlična je namirnica za sve vegane i vegetarijance, dodaje nutricionistica, a u samo jednoj porciji ćete dobiti oko 1 g željeza. 

Kada govorimo o voću i gubitku kilograma ona zaključuje kako je najbolje voće za dijetu upravo ono koje je veliko, sadrži malo kalorija ali puno nutrijenata. To se zove “volumetrička dijeta ” gdje se jedu namirnice koje pružaju puno nutrijenata a malo kalorija. 

Ako imate više od 60 godina i želite uživati u životu, nemojte raditi ove stvari

Te su namirnice često i veće što znači da će zauzeti više prostora u želuci i tako spriječiti glad, a često se radi upravo o voću. “Kada se vaša prehrana bazira na ovakvim namirnicama moći ćete jesti puno više, a unositi puno manje kalorija”, ističe nutricionistica. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo