Hrana i recepti

Hrana i recepti

Mediteranska prehrana poboljšava plodnost žena!

Rezultati najnovijeg istraživanja u pokazali kako žene koje konzumiraju mediteransku prehranu bogatu voćem, povrćem, ribom i cjelovitim žitaricama imaju manje problema sa začećem.

Novo otkriće ide u prilog prijašnjim istraživanjima koja su pokazala kako mediteranska prehrana ima višestruki pozitivan učinak na zdravlje, uključujući manji rizik od pretilosti i bolesti srca.

kDobra je vijest da mediteranska prehrana može zaštititi od otpornosti na inzulin, a time i dijabetesa tipa 2. Inzulinska rezistencija znači da tjelesne stanice imaju problema s apsorbiranjem šećera iz krvotoka. Znanstvenici su također pronašli vezu između inzulinske rezistencije i ovulacije.

“Inzulin ima i druge funkcije u organizmu. On regulira broj hormona, posebice broj hormona potrebnih za ovulaciju koja je neophodna za reprodukciju. Uvjereni smo da mediteranska prehrana posredno utječe na ovulaciju. Ovaj način prehrane sadrži hranjive tvari koje pomažu organizmu očistiti šećer iz krvotoka uz korištenje manje inzulina za obavljanje ovog posla. Na taj način organizam lakše zadržava ravnotežu reproduktivnih hormona”, pojašnjava dr. Estefanía Toledo, znanstvenica španjolskog Sveučilišta Navarra.

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo