Osim što čuvaju oči i dobar vid, mrkvice štite od srčanih bolesti, ali i karcinoma. Pokazali su to rezultati najnovijeg istraživanja.
Povrće kao što su mrkva, slatki krumpir, bundeva i zimska tikvica obiluju karotenoidima,
za koje znanstvenici tvrde da pomažu u borbi protiv bolesti. Antioksidansi se također kriju u tamno-zelenom povrću poput brokule, mahuna
i graška te mogu pomoći u borbi protiv raka pluća.
Istraživači su otkrili da spomenuto povrće obiluje alfa-karotenom, što znači
da je visoka razina antioksidansa u krvi povezana sa smanjenim rizikom od
umiranja tijekom 14-godišnjeg razdoblja.
Kronične bolesti poput bolesti srca i raka su uzrokovane oštećenjem DNK povezanim
s kisikom, proteinima i mastima. Istraživači su također otkrili
kako karotenoidi, uključujući i beta-karoten, alfa-karoten i likopen koje
proizvode biljke i mikro-organizmi djeluju kao antioksidansi, protiveći se
spomenutom oštećenju.
Rezultati istraživanja su objavljeni u on-line izdanju Archives of Internal
Medicine.
K. R.