Obranite se od gripe i prehlade uz 3 jednostavna savjeta

crvena naranča

Dobro nahranjen organizam znači i jak imunološki sustav koji se onda može boriti protiv infekcija.

Bazu uvijek čine kvalitetne bjelančevine, dobre masti te dovoljno voća i povrća. Imunološki sustav nevjerojatan je sustav specifičnih organa i stanica koji omogućuju tijelu da se obrani od neželjenih patogena. Pravilno funkcioniranje tog sustava bitno je da bi se održala homeostaza.     

1. Tri porcije povrća dnevno

Trebalo bi jesti barem tri porcije povrća dnevno, a idealno bi bilo i više. Povrće možemo konzumirati u juhama (juha od brokule, cvjetače, rajčice, goveđa juha s povrćem), kao pire, pečeno na žaru ili u pećnici (pečene tikvice, paprike, rajčice, patlidžani), u varivima, kao dio složenaca, kuhano na pari i, naravno, svježe (salate). Antioksidansi (izvor su im citrusi) neutraliziraju djelovanje štetnih slobodnih radikala koji nastaju u organizmu kao posljedica fizičkog i psihičkog stresa.     

Ovaj sirup liječi prehladu, kašalj, bronhitis, astmu... Isprobajte ga!

2. Med je vaš saveznik

Med je vrlo popularna namirnica, posebice u kombinaciji s toplim čajem, ali ne preporučuje se stavljati ga u jako vruć napitak.

Kako jesti više voća i povrća svaki dan? Evo 5 savjeta nutricionista     

3. Idealan ručak

U ručku bi bilo idealno da četvrtinu tanjura čine proteini, četvrtinu kompleksni ugljikohidrati (krumpir, smeđa riža), četvrtinu termički obrađeno povrće i četvrtinu svježe povrće. Povrće je glavni izvor vlakana u prehrani te vitamina C, A, K, folata i minerala poput željeza, magnezija, kalija i ostalih nutrijenata. 

10 namirnica uz koje ćete zaboraviti na gripu i prehlade   

Katarina Zupančič, dipl. ing. nutricionist 

Foto: Shutterstock   

 Prati nas na Viber Public Chatu!