Orasi, povrće i riba štite mozak

riba, ribe

Prehrana bogata zelenim lisnatim povrćem, orasima, ribom i rajčicama štiti mozak od Alzheimerove bolesti.

Sva hrana koja je zdrava za tijelo, zdrava je i za mozak, tvrde istraživači Sveučilišta Columbia. Oni su pregledali skoro 1700 osoba starijih od 65 godina koje nisu pokazivale znakove senilnosti. Svi su ispitanici detaljno opisali svoje prehrambene navike tijekom zadnjih godinu dana.

Stručnjaci su proučili koja je vrsta navedenih namirnica bogata nutrijentima koji smanjuju rizik od razvijanja Alzheimerove bolesti, kao što su omega-3 masne kiseline ili vitamin E. Također su ustanovili koje su namirnice bogate zasićenim masnim kiselinama koje pak povećavaju rizik od bolesti.

"Na temelju nutrijenata, ustanovili smo prehrambeni obrazac namirnica koje štite od Alzheimerove bolesti. Njega karakterizira povećan unos oraha, ribe, preljeva za salate, peradi, rajčica, biljka krstašica [kupus, kelj, hren, raštika i sl.], zelenog lisnatog povrća i voća, te smanjen unos crvenog mesa, organskog mesa i maslaca", izjavio je doktor Nikolaos Scarmeas, profesor neurologije na Sveučilištu Columbia.

Bitno je napomenuti kako se niti jedna vrsta namirnica nije jela zasebno, stoga je važno bilo razmotriti njihov zajednički utjecaj na organizam.

Od 1691 ispitanika, Alzheimerovu bolest je razvilo 211 osoba nakon četverogodišnje studije.

Analiza je prilagođena mnogim faktorima koji bi mogli utjecati na rezultate, kao što je dob, pušenje, tjelesna aktivnost, indeks tjelesne težine i unos kalorija.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!