Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ovih ​8 stvari ne smijete raditi ako pijete jabučni ocat

Jabu​čni ocat ima svojih dobrobiti, ali postoji ispravan i krivi način za njegovo korištenje. Krivi nači​n​ može biti potencijalno opasan i štetan za zdravlje.

1. Pijete ga samog

Ako pomišljate na to da ga popijete samog pa onda brzo popijete sok kako bi se ispravo okus, razmislite dva puta. “Zbog kiselosti ovog napitka on može iritirati i uzrokovati štete jednaku i trbušnoj šupljini”, savjetuje kineziolog i vlasnik tvrke Weik Fitness, Matt Weik “Sami sebi napravite veliku uslugu i uvijek jabu​čni ocat prije konzumacije pomiješate s vodom kako bi bio blaži za organizam”.

2. Pijete ga odmah nakon jela

Ako imate naviku ispijanja ovog napitka odmah nakon obroka, možda biste trebali razmisliti o promjeni rutine. Elizabeth Abel, nutricionist je pojasnila kako je ispijanje octa na prazan želudac puno zdravije.

Mnogi ljudi, posebno kako stare, iskuse manjak sokova u želucu koji pomažu pri razgradnji hrane. Ako konzumiraju malo jabu​čnog octa prije obroka on će djelovati poput tih kiselina i olakšati probavu.

Vodič dermatologinje za savršeno njegovanu kožu

3. Udišete

“Jabučni ocat može izazvati neugodne reakciju u nosu i očima, pa je najbolje ne udisati ga”, savjetuje Abel. Zapamtite radi se o octu, a on ima jak miris koji može iritirati pa je svakako bolje ne​ ​udisati ga.

4. Koristite slamku

Čak i kad se razrijedi s vodom, jabučni ocat je i dalje supstanca koju odlikuje visok udio kiselina pa može uništiti zubnu caklinu.

Ako se i dalje pitate kako onda konzumirati jabu​čni ocat, slamka bi mogla biti odgovor, jer će tako vrlo malo kiseline doći u dodir sa zubima.

5. Pijete velike količine

Ako je tako zdrav, zašto je onda problem u količinama? Baš kao i kod svih stvari, previše nečega nije dobro. Ovo se posebno odnosi na one koji su tek počeli piti ocat. “Dobra je ideja da krenete polako i tako promatrate kako vaš organizam reagira na ovaj napitak. Čak i ako sve prođe kako treba, količinu smanjite na 2 žlice u danu.

6. Pijete prije spavanja

Ovo nije dobra ideja jer se tijekom noći kiselina može jednjakom “vratiti” u usta što će vam zadati muke. Kad god odlučite popiti jabučni ocat pripazite da naknadno stojite barem 30 minuta kako ne bi iskusili neugodnosti.

Grčki jogurt u službi ljepote – 4 brza i jednostavna savjeta za upotrebu

7. Koristite ako imate Helicobacter pylori

Dok jabu​čni ocat može u većini slučajeva poboljšati zdravlje, postoje određena stanja koja ovaj napitak može samo pogoršati. Jedan je primjer Helicobacter pylori, tip bakterije koji se povezuje s razvojem čira na želucu. Jabu​čni ocat će uzrokovati iritacije.

8. Stavljate na kožu

Iako on može pomoći kod smirivanja akni i vlasišta, postoji dobar i loš način za korištenje ovog napitka. Bilo da ga koristite za pritišće ili infekcije, obavezno ga prethodno razrijedite vodom, ali nikako ne stavljate sam koncentrat na kožu.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo